7 tipů, jak omezit plýtvání jídlem

1, 3 miliardy tun. To je množství potravin, které v průběhu roku na celém světě skončí v odpadkovém koši. Zapřemýšlejte, kolik potravin vyhodíte v průběhu např. jednoho měsíce. Přitom by stačilo tak málo. Při nakupování a spotřebovávání dodržovat pár zásad, jako to dělají například obyvatelé Švédska, kde na je na plýtvání potravinami i ekologii obecně kladen velký důraz. 

Nakupování

Plánování a nákupní seznam jsou prvotním klíčem k úspěchu a omezení plýtvání. Stačí se před odchodem z domu podívat do spíže a ledničky, které potraviny chybí a je potřeba je dokoupit. Nebudete tak zbytečně tápat po obchodu, vzpomínat na to, pro co jste vlastně přišli a nakoupit tak zbytečně do zásoby potraviny, které skončí jinde než na vašem talíři.
Využít můžete klasicky tužku a papír nebo využít různých aplikací pro smartphony, díky kterým takový nákupní seznam vytvoříte raz dva.

Nakupujte pouze v takovém množství, které skutečně stihnete spotřebovat. Týká se to především ovoce a zeleniny. Nebudeme si nic nalhávat. Okurka za 9,90 Kč v dnešní době vypadá víc než lákavě. Vložíte jich do košíku alespoň 5 ks, protože: ,,Za tu cenu je tu přece nenechám“. Po čtrnácti dnech však polovinu odnášíte do popelnice nebo na kompost, protože chuť na zeleninu zrovna nepřevládala ve vašem jídelníčku.

Velmi oblíbené jsou také akce typu 3+1 ZDARMA atd. Pokud se jedná o chlazené zboží a je to možné, ponechejte v lednici pouze tolik, kolik reálně spotřebujete a zbytek zamrazte. Pamatujte, že: co dnes zamrazíš, za měsíc jako když najdeš.

Nebojte se nakupovat potraviny v tzv. zlevněných okénkách. Jedná se o zboží, jehož datum použitelnosti se nezadržitelně blíží. Nejčastěji taková okénka najdete se zbožím chlazeným a můžete tak ušetřit i svoji peněženku.

Restaurace

Rada za všechny peníze zní: Choďte do restaurací, kde vám chutná.
Nebudete potom odcházet zklamaní a nikdo zbytek vámi objednaného jídla neseškrábne z talíře do věčných lovišť. Může nastat také situace, kdy se budete cítit sytí dříve, nežli dojíte celou porci. Nestyďte se požádat o zabalení domů. Ve velké většině restaurací vám rádi vyhoví, pouze si připlatíte cca 10 Kč za plastovou krabičku.

Lednička

Máte správnou teplotu v ledničce či mrazáku? I tyto faktory hrají při plýtvání svoji roli.
Jaká je tedy správná teplota pro uchovávání chlazených a mražených potravin?
Jako ideální je uváděno cca 5 °C pro chladničku a -18 °C pro mrazničku.

Skutečně je vše, co projde datem spotřeby již nepoživatelné?

Záleží na vašem uvážení. Většina potravin je ,,dobrá“ ještě pár dní po uvedeném datu. Je nutné ale dát na vlastní pocit a zaměstnat svou chuť, zrak i čich. Pokud jste například našli v chladničce ,,prošlý“ jogurt, který měl být spotřebován před týdnem, otevřete jej a posuďte jeho: vzhled, vůni a nakonec také chuť. Z pravidla po takovéto krátké době a při správném uchování bude jogurt v pořádku.

V Evropě činí množství vyprodukovaného potravinového odpadu průměrně 95 – 155 kg na osobu / rok. Nezvyšujme tento průměr a pomáhejme tak jednoduše našemu životnímu prostředí. Naše děti i další generace nám budou vděčné.