Jak grilovat na podzim?

Co se postará o dokonalé grilování? Optimální teplota! Ano, alfou a omegou toho nejbáječnějšího, nejšťavnatějšího a nejchutnějšího grilování je nejen úspěšný výběr kvalitních surovin a gril, na kterém se vám bude grilovat jedna báseň, ale především správně zvolená teplota, její udržování a dodržená doba grilování. Výsledek pak rozhodně potěší všechny vaše smysly.

Víte, co je bod zakouření?

Ne, skutečně se nejedná o žádnou převratnou novinku, ale starou dobrou znalost toho, že různé oleje a tuky používané či vytvářené při grilování mají různý bod teploty, u které dochází v jejich struktuře k zdravotně nežádoucím a často i nebezpečným změnám. Překvapivě tak nejnižší bod zakouření má obyčejné máslo či sádlo a také extra olivový panenský olej, u nichž hodnota nepřekračuje 200 ºC. Oproti tomu u řepkového oleje je to 204 ºC. Pokud tedy grilujete zprudka za použití vysokých teplot, ideálním tukem je právě řepkový. Naopak máslo, sádlo či olej olivový je spíše vhodnější na grilování při nižších teplotách. A říkáte-li si, že je přeci jedno, čím grilujete, můžete pak být z výsledku grilování nepříjemně překvapení – ano, na kvalitu výsledného pokrmu se nemalou měrou podílí právě použitý olej během grilování či jako součást marinády.

Maso grilujte bezpečně!

Tedy, pokud netoužíte po tom, s chutným grilovaným masíčkem do svého těla přesunout i nejrůznější nevítané cizopasníky a bakterie. Mějte totiž na paměti, že teplota změřená teploměrem umístěným uvnitř grilu neodpovídá hodnotám uvnitř grilovaného pokrmu, což právě u masa může být velmi klíčové. Při grilování se vám tak zaručeně budou hodit vpichové digitální teploměry, které po zabodnutí do masa přesně určí teplotu uvnitř. Minimální požadovaná teplota, která umí zatočit s nevítanými hosty uvnitř masa je 54 ºC, to je však pouze bod, při kterém se začnou odebírat spolu s voňavým kouřem do věčných lovišť. Ideální teplota uvnitř masa by tedy měla být vždy minimálně 74 ºC.

Co surovina, to ideální intenzita

Pokud patříte mezi milovníky krvavých steaků, určitě se spokojíte i s nižší teplotou, jistě nám ale dáte za pravdu, že co pokrm, to jiná teplota, při které se snadno a jednoduše připraví a při níž výsledný efekt bude dokonalý. Během grilování masa a uzenin tedy udržujte uvnitř grilu teplotu cca 120 ºC. Chcete-li si však pochutnávat na větších kouscích masa či grilovat celá kuřata, ryby, mořské plody nebo rovnou celou krůtu, určitě teplotu uvnitř grilu udržujte nad hodnotou 200 ºC. U ryb, ale i zeleniny či ovoce si však hlídejte pečlivě dobu grilování, která je většinou velmi krátká, v řádu minut.