Než začneme mluvit o alternativách bílého cukru, je důležité vědět, proč ho vlastně nahradit, nebo úplně vynechat z vaší stravy. Bílý cukr, neboli sacharóza prochází obrovským množstvím procesů: je čištěn vápnem, ošetřen oxidem uhličitým, kyselinou sírovou, poté vařen, ochlazován, krystalizován, bělený živočišným uhlím a barven barvivy, které pocházejí z dehtu. To vše proto, aby měl bílou barvu.
Bílý cukr nepříznivě působí na nervový systém a metabolismus, což následně vede k vertiginózním relapsům s následnými stavy podrážděnosti, euforie, a neustálé potřeby přijímat další množství cukru. Takto se vytváří forma závislosti, která je přesně dána hladinou cukru v krvi díky rychlé absorpci samotného cukru.
Jaké jsou tedy vhodné alternativy bílého cukru?
Třtinový cukr
Třtinový cukr má lehkou příchuť lékořice, je zrnitý, hnědý a vlhký. Jde o první cukr, který se extrahuje z třtinové šťávy, která po sklizni ztuhne. Je to velmi výživná potravina, která se pěstuje hlavně v Brazílii.
Med
Další široce používaný produkt, který však není vhodný pro vegany, obsahuje maltózu, sacharózu, glukózu, fruktózu a dextrózu a představuje dokonalou přírodní energii; není však určen k přípravě dezertů, protože při vaření mění svou sladkou chuť na mírně hořkou.
Javorový sirup
Další dobrou alternativou je javorový sirup, který obsahuje sacharózu, draslík, vitamíny skupiny B a vápník. Je extrahován z mízy javoru. Má velmi sladkou chuť a je vhodný pro přípravu dezertů a k oslazení nápojů.
Jablečný sirup
Jablečný sirup je velmi bohatý na vitamíny, minerální soli a přitom je velmi dobře stravitelný. Je ideální k přípravě sladkých pokrmů.
Stévie
Dalším přírodním sladidlem je stévie která má vysoká procenta sacharózy. Je velmi sladká, s jemným nádechem lékořice. Neobsahuje žádné kalorie, nemění hladinu cukru v krvi a nezpůsobuje cukrovku. Je vhodné k oslazení koláčů a dortů, ale nehodí se do kávy nebo čaje.