Granátové jablko je přibližně 12 cm velká bobule aromatické sladko-kyselé chuti. Jablko granátu se skládá z tlusté, tvrdé slupky, pod kterou se skrývá šest až dvanáct pouzder s rudě červenými jedlými semeny v bílém až narůžovělém rosolovitém míšku.
Proč zrovna granátové jablko?
Jedná se o exotické šťavnaté ovoce lahodné chuti, která oživí váš stůl i jídelníček a zároveň zapůsobí blahodárně na vaše zdraví.
Jako každé ovoce, tak i granátové jablko je plné důležitých vitamínů prospěšných pro náš organismus. Kromě 80 % vody obsahuje granátové jablko také vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík, draslík, vitamíny skupiny B, vitamín C a v menší míře pak i vitamín A a mnoho dalších.
Mimo úžasného zastoupení pestré škály vitamínů určitě také uvítáte výrazné antioxidační účinky granátového jablka, díky kterým jsou buňky v těle chráněny před negativním působením volných radikáků a před předčasným stárnutím organismu.
Pravidelnou konzumací granátových jablek tak nenásilnou formou posilujete svou imunitu, ale zároveň dopřáváte ozdravnou kúru i své pokožce, trávicímu systému a celkově celému organismu.
Pokud stále nejste přesvědčeni o výhodách tohoto rudého pokladu, možná vás naláká ke konzumaci tohoto ovoce informace o afrodiziakálních účincích.
Hlavní výhody konzumace
- efektivní antioxidant
- regulace krevního tlaku
- prevence rakoviny
- úprava zažívání a trávení
- podpora funkce ledvin
- snížení hladiny špatného cholesterolu
- zpomalení procesu stárnutí
A jak si na granátovém jablku nejlépe pochutnat?
Z granátového jablka, se díky vysokému obsahu vody, využívá především šťáva, ze které si doma můžete přichystat řadu výborných koktejlů a džusů. Kromě šťáv a džusů, jejichž příprava je snadná a rychlá lze samozřejmě granátové jablko po oloupání ihned konzumovat anebo lze využít jak ve studené kuchyni například do salátů či v teplé kuchyni, kde se přidává především k drůbeži, grilovanému masu a k rybám.
Jak správně vybrat zralé a chutné granátové jablko
Pokud jste se rozhodli vyzkoušet blahodárné účinky granátového jablka, pak se vám jistě bude hodit několik dobrých rad, jak jablko správně vybrat a poté i skladovat.
- Při výběru granátového jablka zkontrolujte nejprve vnější obal plodu. Plod by neměl být nikde pomačkaný, otlačený, poškozený a seschlý
- Slupka musí být lesklá, hladká a pevná
- Červenou barvu plodu nesmí přerušovat žluté či hnědé odstíny
Zralá a nepoškozená granátová jablka doma uschovejte na suchém, chladném místě – nejlépe ve spíži, kde nebude docházet ke ztrátě šťavnatosti a k rychlé zkáze ovoce.
Závěrem
Nebojte se oživit svůj jídelníček a nechte do svých životů vstoupit granátová jablka se všemi výhodami, které jejich konzumací získáte.