Poklad jménem granátové jablko

Přečtete za 2 minut(y)

Granátové jablko je přibližně 12 cm velká bobule aromatické sladko-kyselé chuti. Jablko granátu se skládá z tlusté, tvrdé slupky, pod kterou se skrývá šest až dvanáct pouzder s rudě červenými jedlými semeny v bílém až narůžovělém rosolovitém míšku.

Proč zrovna granátové jablko?

Jedná se o exotické šťavnaté ovoce lahodné chuti, která oživí váš stůl i jídelníček a zároveň zapůsobí blahodárně na vaše zdraví.

Jako každé ovoce, tak i granátové jablko je plné důležitých vitamínů prospěšných pro náš organismus. Kromě 80 % vody obsahuje granátové jablko také vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík, draslík, vitamíny skupiny B, vitamín C a v menší míře pak i vitamín A a mnoho dalších.

Mimo úžasného zastoupení pestré škály vitamínů určitě také uvítáte výrazné antioxidační účinky granátového jablka, díky kterým jsou buňky v těle chráněny před negativním působením volných radikáků a před předčasným stárnutím organismu.

Pravidelnou konzumací granátových jablek tak nenásilnou formou posilujete svou imunitu, ale zároveň dopřáváte ozdravnou kúru i své pokožce, trávicímu systému a celkově celému organismu.

Pokud stále nejste přesvědčeni o výhodách tohoto rudého pokladu, možná vás naláká ke konzumaci tohoto ovoce informace o afrodiziakálních účincích.

Hlavní výhody konzumace

  • efektivní antioxidant
  • regulace krevního tlaku
  • prevence rakoviny
  • úprava zažívání a trávení
  • podpora funkce ledvin
  • snížení hladiny špatného cholesterolu
  • zpomalení procesu stárnutí

A jak si na granátovém jablku nejlépe pochutnat?

Z granátového jablka, se díky vysokému obsahu vody, využívá především šťáva, ze které si doma můžete přichystat řadu výborných koktejlů a džusů. Kromě šťáv a džusů, jejichž příprava je snadná a rychlá lze samozřejmě granátové jablko po oloupání ihned konzumovat anebo lze využít jak ve studené kuchyni například do salátů či v teplé kuchyni, kde se přidává především k drůbeži, grilovanému masu a k rybám.

Jak správně vybrat zralé a chutné granátové jablko

Pokud jste se rozhodli vyzkoušet blahodárné účinky granátového jablka, pak se vám jistě bude hodit několik dobrých rad, jak jablko správně vybrat a poté i skladovat.

  • Při výběru granátového jablka zkontrolujte nejprve vnější obal plodu. Plod by neměl být nikde pomačkaný, otlačený, poškozený a seschlý
  • Slupka musí být lesklá, hladká a pevná
  • Červenou barvu plodu nesmí přerušovat žluté či hnědé odstíny

Zralá a nepoškozená granátová jablka doma uschovejte na suchém, chladném místě – nejlépe ve spíži, kde nebude docházet ke ztrátě šťavnatosti a k rychlé zkáze ovoce.

Závěrem

Nebojte se oživit svůj jídelníček a nechte do svých životů vstoupit granátová jablka se všemi výhodami, které jejich konzumací získáte.