Chuť na něco sladkého máme téměř každý, často tyto chutě přichází po obědě, při odpolední kávě (ke které něco sladkého neodmyslitelně patří) nebo večer hledáme v šuplíku, co sladkého bychom našli. Ale co si s těmito chutěmi počít v dietě? Dají se nějak zahnat? V dnešním článku se podíváme hned na několik tipů, které Vám mohou pomoci.
Hořká čokoláda
Prvním tipem je hořká čokoláda. Vybírejte hořkou, vysokoprocentní čokoládu (85 procent a výš), která neobsahuje příliš jednoduchých cukrů a více kvalitních tuků. Místo, abyste snědli celou čokoládu, si dopřejte kostičku po obědě či k odpolední kávě. Kakao má také prokazatelné zdravotní benefity, proto si jej můžete dát bez výčitek.
Nízkokalorické ovoce
Druhým tipem je zahnání chutí na sladké ovocem, které neobsahuje příliš kalorií. Na banán či ananas zapomeňte, raději si dopřejte lesní plody (jahody, maliny, borůvky či brusinky), citrusy (pomeranč, mandarinku či grep) nebo meloun, který vás navíc příjemně osvěží.
Umělá sladidla
Třetím tipem jsou umělá sladidla. Umělá sladidla jsou několikanásobně sladší než klasický bílý cukr (více než 400x sladší), proto přijmete minimální množství, které stačí k oslazení vašeho dezertu či nápoje, ale zároveň vašemu tělu nijak neublíží. Zvolit můžete takzvané flavdrops, kterými si můžete „osladit“ nejen kávu, ale také ovesné kaše či dezerty. Druhou možností je zakoupení nápoje s umělými sladidly, takzvané zero nápoje.
Protein a proteinové dezerty
Posledním tipem je použití proteinu k oslazení zdravých dezertů či k vytvoření zdravého a sladkého nápoje. Protein je nejlepší volbou, jak chuť na sladké zahnat, protože je nejen „sladký“, ale obsahuje také nejlépe vstřebatelné bílkoviny, které naše tělo potřebuje. Bílkoviny jsou nejvíce deficitní makroživinou, proto je zařazení proteinu jednou z možností, jak bílkoviny jednoduše navýšit.