Jak jídlem porazit podzimní depresi?

Krátké zimní dny nás mohou poněkud utlumit a mnoho z nás následkem toho, trpí podzimním splínem. Naštěstí nám ale může pomoct malá úprava jídelníčku.

Nedostatek světla a studené počasí dávají našemu tělu i mysli zabrat. Symptomy zahrnují pocity deprese, příliš spánku či chuť na sladké. V reakci na nedostatek světla kolísá i hladina hormonu melatoninu, řídí naše biologické hodiny a napovídá tělu, jaké je roční období. Zodpovídá za kvalitu našeho spánku, podporuje imunitní systém, působí jako antioxidant, zpomaluje stárnutí a působí preventivně proti rakovině. Jeho nedostatek nám tedy může dost „zamávat“ s energií. Co by tedy nemělo v našem jídelníčku během studených měsíců chybět?

Losos

Tato ryba bohatá na zdravé tuky má mnoho příznivých účinků na naše zdraví i psychický stav. Už jen pouhá polovina filety obsahuje více než doporučenou denní dávku vitamínu D. Kromě toho má losos vysoký obsah omega 3 mastné kyseliny, niacin, vitamín B6 a riboflavinu. Všechny tyto látky jsou tělu velmi prospěšné, zvláště během zimních měsíců. Přidejte ho proto do salátu, na toust nebo zapečte se zeleninou a podávejte s hnědou rýží alespoň dvakrát týdně.

Dýně

Tato zelenina není jen dekorací na Halloween, ale je také plná vitamínů. Obsahují základní živiny podporující imunitní, jako hořčík, zinek či vitamín C. Mimo to i riboflavin, který pomáhá tělu bojovat s bakteriálními onemocněními. Nejen, že je dýně cenově dostupná, v uvařené formě je i skvělým zdrojem živin a energie na celý den. Pokud cítíte vyčerpání či podzimní splín, sáhněte po dýňových semínkách. Ty kromě jiného udržují i normální krevní tlak a působí proti srdečním chorobám.

Listová zelenina

Je mnoho důvodů, proč by listová zelenina, jako například špenát, rukola, salát či brokolice, měla být hlavní části vašeho jídelníčku. Kromě toho, že obsahuje spoustu železa a vitamínů, je také bohatá na kyselinu listovou. Ta má příznivý vliv na hladinu serotoninu. Tato zelenina má i vysoký podíl zinku, jenž pomáhá našemu tělu vyrovnat se se stresem. Výzkumy ukázaly, že právě hladina zinku nám během zimy klesá a ti trpící depresemi ho mají dokonce nedostatek.

Vlašské ořechy

Ořechy jsou dobrým doplňkem pro náš mozek a nervovou soustavu. Hrst ořechů ke svačině vám také rychle dodá energii a pomůže přemoct únavu. To proto, že jsou bohatým zdrojem rostlinné omega 3 mastné kyseliny, které podporují mozkové funkce. Dále obsahují zdravé proteiny udržující hladinu krevního cukru. Kromě ořechu zkuste i semínka. Slunečnicová můžete přidat do salátu a Chia semínky si vylepšit ranní ovesnou kaši.