Jak si zaběhat a uklízet přírodu? Zkuste PLOGGING.

Určitě to znáte. Je krásný podzimní den. Vzduch už je trochu chladnější, ale slunce svítí, ptáci pějí své ódy v korunách stromů, nebe je bez mráčku a vy přemýšlíte, co s načatým odpolednem. Obléknete si pohodlné tepláky, oblíbenou mikinu, nějaké ty sportovní boty a vyběhnete si pročistit hlavu do nedalekého lesíka. Doběhnete na místo a chcete se nadýchat čerstvého vzduchu a pokochat se bezchybnou nádherou přírody. Každou chvíli ale zakopnete o pohozenou plastovou lahev nebo slyšíte pod podrážkou šustivý zvuk obalů od sušenek či baget.

S tímto problémem se bravurně vypořádali švédově, kteří spojili příjemné s užitečným a stvořili tzv. PLOGGING.

Co je to vlastně ten PLOGGING?

Jedná se o spojení běhu a sbírání odpadků. Tento ekologicky prospěšný druh sportu můžete provozovat kdy, kde a jak uznáte za vhodné. Nikdo nesleduje ani vaši rychlost, čas nebo počet sesbíraných odpadků.
Vše děláte pouze pro své zdraví, zdraví přírody a dobrý pocit z aktivity, která přispěje lepším zítřkům.
Pokud nemůžete běhat (např. ze zdravotních důvodů), můžete běh jednoduše nahradit chůzí.

Co sbírat při PLOGGINGU?

Odpověď na tuto otázku se vám může zdát až směšně jednoduchá. Prostě vše, co do přírody nepatří. Mohou to být igelitové sáčky, nápojové kelímky nebo prázdné skleněné lahve od piva.

Co budete na PLOGGING potřebovat?

Pokud se podíváme na finanční stránku věci, dá se říci, že plogging je jedním z nejlevnějších sportů vůbec. Můžete na něj vyrazit například v obyčejném běžeckém úboru, který ve většině případů tvoří obyčejné tepláky nebo kraťasy, triko, mikina a nějaké ty boty.
Potom stačí už jen taška či pytel, do kterého budete odpadky sbírat, rukavice, lahev s vodou na případné umytí rukou a ve vaší ploggerské výbavě se určitě neztratí ani (alespoň) malé balení jakéhokoliv antibakteriálního gelu. Stejně jako u každého sportu, platí i zde pravidlo: DBEJTE PŘEDEVŠÍM NA SVÉ ZDRAVÍ !

PLOGGING v Čechách

Ve Švédsku jej lidé provozují už od roku 2016. Na to, aby se dostal až k nám do Čech, potřeboval dlouhé dva roky a letos se začal rozmáhat tento nový ,,ekotrend“ konečně i u nás.

Pokud byste se rádi také stali ,,ploggery“, není nic jednoduššího. Stačí se rozhodnout a vyrazit. Pokud chcete sledovat i ostatní členy této rychle se rozrůstající komunity, stačí zapátrat na internetových vyhledávačích nebo vyhledávačích sociálních sítí a můžete sdílet své úspěchy a dělit se o radost z pomoci přírodě.