Jak jednoduše bojovat proti úzkosti a depresi?

Stává se to každému. Máte volno a rozhodnete se, že ho strávíte doma, nejlépe v leže na gauči a u televize. I když se to nejprve může zdát jako dobrý nápad, nedostatek činnosti může mít za následek to, že se začnete cítit unaveně a deprimovaně. Jak ale tomuto stavu předejít?

Střídejte činnosti

Lepší, než čtyři hodiny v kuse sledovat seriál nebo je trávit na počítači bude, když si je rozdělíte do celého dne. Mezi tím si můžete přečíst svou oblíbenou knížku, věnovat se domácím mazlíčkům nebo doma trochu poklidit. Trochu se tím odreagujete a vaše oči si odpočinou.

Pište

Potřebujete si s někým promluvit nebo se prostě jen zbavit nepříjemných myšlenek? Založte si sešit, do kterého si budete psát své myšlenky a starosti. Nebo se prostě jen inspirujte a pište básně či povídky. Netrpělo snad víc než mnoho dobrých spisovatelů psychickými problémy jako je úzkost a deprese? Zkuste své zápory změnit v klady a stvořit něco nového a nápaditého. Dobrý výsledek vám pak sám o sobě zvedne náladu a zvýší sebevědomí.

Poslouchejte hudbu, hrajte, zpívejte

Je obecně známé, že pokud jste ve stresu a začnete si zpívat, pomůže vám to uvolnit se. Nejlepší je ale začít s touto činností ještě dříve, než začnete být příliš skleslí. Funguje to vlastně jako prevence. Dobré je také věnovat se hře na nějaký nástroj. Sice k tomu potřebujete poměrně dost trpělivosti, ale výsledek rozhodně stojí za to. Každou nově naučenou skladbu či píseň berte jako úspěch a hrajte to, co vás baví. Pokud jste hudební „antitalent“, tak si prostě nasaďte sluchátka nebo zapněte reproduktory a zvedněte si náladu poslechem vaší oblíbené skupiny či interpreta.

Malujte, kreslete a tvořte

Je jedno, že neumíte kreslit, skoro ve všech knihkupectvích se teď prodávají tzv. „antistresové omalovánky“. I když se může zdát, že omalovánky jsou určené jen dětem, není to pravda. K vybarvování si můžete pustit relaxační hudbu. Na vybarvování jsou také velmi dobré mandaly, které jsou symbolem jednoty a rovnováhy a nabízí vám prostor k sebepoznání.

Vařte a pečte

Vaření může mít velmi terapeutické účinky. Stejně jako u předchozích rad něco krok po kroku vytváříte. Tady vás ale navíc čeká sladká nebo slaná odměna.

Cvičte

Jděte si zaběhat do lesa nebo do parku, zatančete si nebo vyrazte na kolo. Cvičení pomáhá vyplavovat endorfin (tzv. hormon štěstí) do krve. Kromě toho pak večer mnohem lépe usnete a budete se sice možná cítit druhý den trochu rozlámaně, ale zároveň budete mít radost z vašeho výkonu a pokud cvičíte dlouhodobě, tak možná i z nějaké té svalové hmoty, či z hubnutí.

Učte se, poznávejte nové věci

Možná to nezní moc zábavně, ale pokud si najdete něco, co vás bude opravdu zajímat a bavit, můžete si rozšířit znalosti v dané oblasti a pokud budete opravdu cílevědomí, tak se dokonce stát odborníkem v dané oblasti. Je jedno, zda je to schopnost mluvit existujícím jazykem nebo uměle vytvořeným jazykem z nějakého filmu či seriálu. Vždy se najdou lidé, kteří to patřičně ocení a vy budete, díky nové dovednosti, zase o něco sebevědomější.

Cestujte

Zajeďte si někam do hor a zdolejte nejvyšší vrchol. Nebo navštivte nějaké město a poznejte jeho kulturu a zvyky. Pokud máte dostatek finančních prostředků, můžete vyrazit do zahraničí a zažít trochu té exotiky a dobrodružství. Je jasné, že každý takovou možnost nemá. Naplánovat si výlet v Česku ale také není k zahození. Asi jen málokdo by mohl říct, že už zná všechny jeho krásy a že v něm už není co objevovat. A pokud někdo takový ve vašem okolí je, můžete ho vyvést z omylu tím, že najdete místo, které ještě nezná a které ho ohromí. Pak vás na oplátku může provést po místech které zná on. Přeci jen, není nad čerstvý vzduch a pohyb.