5 nejzdravějších druhů rostlinného mléka a jejich benefity

Přečtete za 2 minut(y)

Lidé nejčastěji pijí kravské mléko, i když jsou jeho přínosy v dnešní době sporné. Z tohoto důvodu hledá mnoho lidí alternativu v rostlinném mléku. Rostlinné mléko je vyrobeno z rostlinné složky (mandle, ořechy, sója, oves, rýže) a vody. Je velmi zdravé a bohaté na antioxidanty.

Pozitivní aspekty rostlinného mléka:

  • neobsahuje laktózu ani cholesterol
  • má nízký obsah tuku
  • má vysoké procento mononenasycených a polynenasycených tuků
  • má vysoký obsah vitamínů B
  • nabízí vyvážený příjem sodíku a draslíku
  • je ideální pro lidi s pomalým zažíváním, zácpou nebo podrážděnými střevními problémy

OVESNÉ MLÉKO

Ovesné mléko je skvělé pro udržení váhy, nebo při hubnutí. Jeho vysoký obsah vlákniny posiluje trávicí systém a dodává pocit sytosti. Snižuje cholesterol, je bohaté na sacharidy a obsahuje mastné kyseliny, jako je kyselina linolová, antioxidanty a vitamín E.

SÓJOVÉ MLÉKO

Sójové mléko se řadí mezi nejzákladnější rostlinné mléko, které můžete pít. Jedná se o jeden z nejpřínosnějších a nejstarších nápojů. Pochází z Číny, do Ameriky a Evropy byl dovezen v 20. století. Sójové mléko je vhodné pro ty, kteří mají alergii na laktózu. Je velmi dobře stravitelné, obsahuje vysoký obsah vápníku, je ideální pro lidi s cukrovkou, protože postupně uvolňuje cukry. Snižuje cholesterol díky jeho složení na bázi isoflavonů, mastných kyselin a proteinů. Díky obsaženému draslíku a hořčíku reguluje vysoký krevní tlak.

RÝŽOVÉ MLÉKO

Rýžové mléko je lehké a sladké, neobsahuje lepek. Je snadno stravitelné, získáte z něj potřebnou energii na celý den. Je také ideální pro kontrolu hmotnosti: má méně kalorií než sójové a mandlové mléko, ale je stejně velmi výživné.

MANDLOVÉ MLÉKO

Další fantastickou alternativou rostlinného mléka je mléko mandlové, které je vhodné pro děti ve vývinu, a ty, kteří mají málo energie. Patří mezi jedno z nejvýživnějších rostlinných mlék. Je velmi dobře stravitelné, skvělé pro lidi, kteří trpí anémií, mají málo energie, nebo trpí podvýživou. Díky vysokému obsahu draslíku je vhodné pro mozek a svalovou hmotu. Mandle pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, riziko rakoviny tlustého střeva a zabraňují osteoporóze. Má vysoký obsah vlákniny, železa, hořčíku, vápníku a vitamínu E.

OŘECHOVÉ MLÉKO

Konzumace ořechového mléka je vhodná, když máte problémy se zažíváním. Jedná se o nápoj s nejvyšším obsahem antioxidantů. Zabraňuje kardiovaskulárním onemocněním a cukrovce. Má fantastickou kombinaci vitamínu E, mastných kyselin, omega 3 a omega 6, polyfenolů, selenu, mědi, zinku a hořčíku.