Superpotraviny – co, proč a jak?

Pro každého je super právě ta jeho nejoblíbenější a nejchutnější potravina. Pro někoho je to čokoláda, pro někoho mléčné výrobky, pro někoho bramborové chipsy. V tomto článku se však zaměříme na téma, kdy superpotraviny jsou pojmem a samostatnou skupinou potravin, jejichž konzumace má pozitivní vliv na náš zdravotní stav.

Co je tedy vlastně SUPERPOTRAVINA?

Jedná se o takovou potravinu, která je tedy bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu, antioxidanty nebo živiny rostlinného původu. Pokud je tedy zahrneme do svého jídelníčku, nezaručí nám dlouhověkost ani nesmrtelnost, ale po dobu svého života bychom se měli cítit mnohem lépe.

CHIA SEMÍNKA

Semínka Šalvěje hispánské patří mezi jeden z nejbohatších zdrojů OMEGA 3 mastných kyselin, které naše tělo potřebuje pro zdravé srdce. Dále jejich konzumací dostáváme do těla velké množství vlákniny a v neposlední řadě také bílkovin. Obohatit svůj jídelníček jimi můžete hned několika způsoby. Přimíchejte si je do svého snídaňového smoothie, jogurtu na svačinu nebo přisypte do těsta na domácí pečivo. Fantazii se meze nekladou, proto si najděte i vy tu svou nejoblíbenější formu konzumace této superpotraviny, kterou využívali již staří Aztékové.

ARTYČOKY

Svým vzhledem vám patrně artyčok bude připomínat bodlák, kterým také ve své podstatě je, díky svým vzdáleným příbuzným. Velice pozitivní účinky má především na játra a žlučník, ale snižuje i hladinu cukru v krvi, takže je jeho konzumace doporučována též diabetikům.

QUINOA

Je často pokládána za obilovinu, kterou ve skutečnosti není. Využití má ale obdobné a příprava je téměř identická. Získává se z Merlíku čilského, rostoucího v hornatých oblastech Bolívie, Kolumbie, Ekvádoru, Peru a Chile. Ocení ji hlavně lidé trpící celiakií (intolerance lepku ve stravě), jelikož složku činící jim problémy quinoa neobsahuje.

MANGOLD

Druh zeleniny, jejíž kořeny sahají až do Středomoří, odkud pochází. Dnes byl mangold vytlačen známějším špenátem, ale ještě před 300 lety se jednalo o nejoblíbenější druh v Evropě.
Díky vysokému obsahu železa se jeho konzumace doporučuje při chudokrevnosti. Posiluje ale také nervový systém, čistí krev a preventivně působí proti nádorovým onemocněním.
Vzhledem k jeho nenáročnosti si jej můžete vypěstovat i na své zahrádce. Postačí najít místo, kde bude krytý před větrem a dopřát mu kvalitní půdu, pravidelnou zálivku a brzy se budete radost z vypěstované zeleniny

SPIRULINA

Hledáte – li spolehlivý zdroj vitamínů B, C, D a A, neváhejte a sáhněte po spirulině. Konzumuje se ve formě tablet nebo v sypké podobě a na trhu je běžně k dostání.

Potravin, které spadají do této skupiny zdraví prospěšných je samozřejmě mnohem více a s největší pravděpodobností jich i vy spoustu máte ve své ledničce nebo spíži.

Avokádo, kokos, kefír, ananas, batáty, rajčata, vlašské ořechy, červená řepa, broskve, česnek, ovesné vločky atd.