I chladná a mrazivá zima má své světlé a příjemné stránky. Pokud patříte mezi milovníky masa, nenechejte si mezi prsty proklouznout tradiční radovánky v podobě chutného a voňavého uzení. Dnes vám poradíme, jak se vyvarovat nejčastějších chyb při uzení, a pochutnat si tak na skvělém výsledku celou mrazivou zimu.
Vyberte správné dřevo
Není dřevo jako dřevo. I k uzení masa jsou druhy surovin, které se hodí lépe. Rozhodně se nepouštějte do uzení masa na zbytcích desek a ani na dřevu smrkovém. Ideální je dřevo tvrdé, bukové. Využít samozřejmě můžete i ovocné dřeviny – dřevo však musí být bezpodmínečně skvěle vyschlé a zbavené kůry.
Maso nakládejte s láskou
I zde je dobré řídit se osvědčenými radami předků, a při nakládání masa do láku dodržte přesný poměr vody a soli. Voda by přitom měla být převařená, aby maso nenapadla plíseň či hniloba. Naložené maso pak rozhodně uchovávejte v chladu, jen tak zajistíte jeho správné naložení a nedojde k jeho znehodnocení.
Hlídejte si čas
Kdo si počká, ten se dočká. A platí to i při uzení masa. Pokud budete udit maso příliš krátkou dobu, jak jistě správně tušíte, bude uvnitř syrové a tedy nepoživatelné. Pokud však dobu uzení naopak přepálíte, a udit budete příliš dlouho, bude maso tvrdé a suché. Ideální doba uzení masa je tak mezi osmi až dvanácti hodinami.
Hýčkejte si správnou teplotu
Uzení masa se většinou odehrává v podzimním či rovnou zimním čase, kdy ručička venkovního teploměru směle atakuje bod mrazu, a nebojí se klesnou ještě níž. Proto je důležité hlídat v uzáku tu správnou teplotu tak, aby vám topeniště nevychladlo nebo dokonce nevymrzlo. Připravte si tedy příjemnou hlídku a přikládejte tak, abyste nemuseli oheň rozdělávat znovu, a měli jste kvalitně vyuzené všechny kousky masa.
Nepodceňte správné skladování
Vyuzené maso dokáže vydržet skutečně ve skvělé kondici velmi dlouhou dobu. Je však důležité držet se osvědčených rad našich předků. Nejlépe se o správné skladování uzeného masa pořádně postaráte jeho zavěšením do komory nebo přímo na půdu. Je však důležité, rozvěsit maso jen tak jak je – rozhodně jej ničím neobalujte ani do ničeho nezahalujte. Kolem uzeného masa by přirozeně neproudil vzduch a srážením vlhkosti by vám zplesnivělo. Mezi modernější postupy patří i zamrazení uzeného masa, které vám takto vydrží také dlouho. Do mrazáku jej však uložte až poté, co důkladně vychladne.