Proč pít pivo

Co Čech, to muzikant. Co Čech, to znalec sportu. A také co Čech, to pivař. Alespoň podle statistik. V přepočtu na počet obyvatel máme jednu z nejvyšších spotřeb piva na osobu. A to včetně kojenců. Mnoho z nás si nedovede představit nedělní oběd bez sklenky zlatavého moku nebo večerní posezení bez oroseného půllitru. Přesně v tento moment se začínají ozývat militantní abstinenti a poukazují na to, že konzumace alkoholu škodí zdraví, že při pobytech v hospůdkách a restauracích zanedbáváme rodinu a mnoho jiných důvodů. V jednom mají pravdu. Když se něco přehání, dobrotu to nedělá.

Ale jinak je pivo coby tradiční nápoj mnoha civilizací neuvěřitelným koktejlem, který dovede posílit jak tělesnou schránku, tak i duševní. Jen málokde byste našli tak vyvážený koktejl, vitamínů, antioxidantů a minerálů, který je založený na čistě přírodní bázi a prověřený mnoha generacemi spokojených uživatelů.

Zde alespoň pár reprezentativních důvodů, proč si sklenku piva dopřát:

  1. Chrání před infarktem. Podle dlouhodobých výzkumů zabraňuje pivo usazování tuku v cévách, srdci a mozku.
  2. Snižuje cholesterol. Vláknina obsažená v pivu rozpouští LDL (špatný) cholesterol a snižuje tak následky konzumace tučných jídel. Proto je pivo oblíbeným nápojem k jídlům, jako pečený bůček, nebo kachna či husa.
  3. Doplňuje tekutiny. Jedná se vlastně o jakousi formu iontového nápoje, který po fyzické zátěži doplní jak tekutiny, tak i chybějící cukry a minerály.
  4. Snižuje riziko mrtvice. Pivo zabraňuje srážení krevních destiček a tím nedochází ke vzniku krevních sraženin. Prakticky nepotkáte pivaře s arteriosklerózou.
  5. Dodává vitamíny skupiny B. Je to jedinečný koktejl vitamínů B, které jsou nezbytné například pro správné fungování nervové soustavy nebo pro regeneraci nervových vláken po operacích.
  6. Posiluje kosti. Podle výzkumů obsahuje pivo významné procento křemíku, který přispívá ke zvyšování hustoty kostí. Tuto skutečnost ocení především ženy, které v období přechodu mnohdy trpí osteoporózou.
  7. Pomáhá při nespavosti. Díky obsahu laktoflavinu (jednomu z vitamínů skupiny B) a kyseliny nikotinové podporují zdravý a vydatný spánek.
  8. Pomáhá při cukrovce. Látky obsažené v pivu dokážou lépe hospodařit s inzulinem a krevní cukr je tak lépe regulován.
  9. Netloustne se po něm. 1 půllitr piva obsahuje průměrně 190 kcal. Oproti tomu například sklenice ovocného džusu 240 kcal a sklenice červeného vína dokonce 370 kcal. Nárůst váhy u pivařů má na svědomí přítomnost chmelu, alkoholu a oxidu uhličitého, které podporují chuť k jídlu.
  10. Redukuje stres.Díky obsahu serotoninu – hormonu štěstí, přispívá decentní konzumace piva k dobré náladě a daleko lepšímu zvládání stresových situací.

Všechna tato pravidla platí. Ovšem pouze v případě, že budeme dodržovat staré známe rčení: Všeho s mírou. Podle odborníků je optimální dávka pro muže 2 půllitry a pro ženy 2 třetinky piva denně. Nic se zkrátka nemá přehánět.