Rebarbora jako sezonní potravina

Přečtete za 2 minut(y)

Milujete dezerty, ve kterých vyniká příjemně kyselá chuť? Nyní je vhodný čas ke sklizni rebarbory neboli reveně, jak je často také nazývána. V současné době se reveň těší velké oblibě, kdy je využívána jak k přípravě hlavních chodů, tak k přípravě sladkých pokrmů. Jedná se o zeleninu, nicméně je používána zejména jako první jarní ovoce, které najdete na Vaší zahrádce.

Kdy sklízet a jaké části?

Rebarbora se probouzí začátkem března až dubna, kdy se začínají tvořit dužnaté listové řapíky, kdy samotné listy si můžete snadno splést s listy lopuchu. Tyto řapíky chutnají nejlépe, když jsou mladé. Nejvhodnější dobou pro sklizeň reveně je období od počátku jara, avšak nejpozději do konce června. Po uvedeném období v rostlině narůstá množství kyseliny šťavelové, jejíž vysoké množství škodí našemu organismu. Listy nejsou určeny ke sklizni, jelikož obsahují jedovaté látky.

Jak sklizeň využít?

Řapíky jsou hojně využívány především k přípravě sladkých pokrmů, a to zejména koláčů s drobenkou, nákypů či panna cotty. Mezi další využití reveně lze zařadit výroba šťáv, kompotů a zavařenin, kdy je četně kombinována s jahodami.

Pokud si chcete užívat osvěžující a trpké chuti rebarbory i v dalších ročních obdobích, lze ji zmrazit, a to jak vařenou, tak syrovou.

Jaké má léčebné účinky?

Pokud hovoříme o léčebných účincích reveně, je nutno podotknout, že k léčbě používáme především kořen či listy, kdy z listů připravujeme obklady, které přikládáme na ledviny.

Pokud necháme usušit kořeny a poté je rozmixujeme v mixéru na prášek, lze ho použít jako přírodní projímadlo, avšak zároveň je možno jej použít k zastavení průjmu. V tomto případě je nutno podotknout, že ve větších dávkách působí jako projímadlo a naopak při menším dávkování zastavuje průjem.

Dále rebarbora obsahuje mnoho vitamínů B (především kyselinu listovou), kyselinu citronovou a jablečnou, vápníku, draslíku, hořčíku a železa.

Kdo by se měl její konzumaci vyhnout?

Z důvodu vysokého obsahu kyseliny šťavelové je konzumace reveně nevhodná pro osoby s dnou, revmatismem, ledvinovými či močovými kameny a také pro těhotné ženy.