Horké léto vybarvilo plody šípkových keřů do červena rychleji, než je obvyklé. Neváhejte a začněte s jejich sběrem. Šípky nejsou jen krásnou ozdobou adventních dekorací, ale zejména bohatým zdrojem vitaminů. Z nasbíraných plodů můžete tyto nezbytné složky naší stravy čerpat celou zimu. Kde šípky sbírat? Jak na to a co s nimi potom?
Proč červené plody sbírat a jak s nimi můžete pracovat?
Šípky, plody růže šípkové, jsou bohatým zdrojem vitaminu C. Dále obsahují provitamin A a K i některé vitaminy z řady B. Poměr vitaminů v plodech závisí na druhu keře, ale zastoupeny jsou ve všech šípcích. Přes veškeré benefity, které nám v nich příroda nabízí je do svého jídelníčku zařazujeme poměrně zřídka. Snad je to tím, že konzumace syrových plodů není nic lákavého. Šípky je vhodné před konzumací vhodně zpracovat. Pro přípravu čajů se hodí sušení, ale možná je i příprava čaje z čerstvých plodů. Pro výrobu marmelád užíváme mixování a pasírování, stejně tak vznikají v kuchyních šípkové omáčky a dipy.
Problematický sběr
Dalším důvodem, proč přírodní nabídku této plodiny necháváme bez odezvy, je samotný sběr. Šípkové keře svými trnitými větvemi brání přístupu k plodům a sběr komplikují. Před tím, než se vydáte s košíkem, čí případně prodyšnou papírovou taškou, k šípkovým keřům, připravte se na ně.
Vyberte z šatníku přiléhavé oblečení, u kterého oželíte případné poškození. Své ruce chraňte rukavicemi. Ideální jsou pro tento účel zahrádkářské textilní rukavice, které nebrání v uchopení drobných plodů a zároveň chrání naše prsty před ostny. Plody z keře můžete trhat buď přímo, nebo si můžete práci usnadnit použitím ostrého nože či nůžek.
Kdy a kde sbírat?
Sběr není daný datem v kalendáři. Řiďte se rozumem a přírodou samotnou. Vždy ovšem dbejte na to, aby plody byly suché. Vybírejte si raději slunné sny než podmračené chvíle. Ke sběru se hodí červené šípky, ale u některých keřů jsou dobré i ty oranžové, pokud jsou měkké. Platí, že čím měkčí plody jsou, tím lépe.
Vhodné je vybrat si ke sběru takovou lokalitu, která je co nejméně znečištěna. To čistě ve vlastním zájmu. Mějte na paměti, že co si nasbíráte, to poté budete svému tělu podávat. Pokud máte čas, zkuste třeba jen tak vyrazit do kraje a sbírat šípky, které vám padnou do oka během příjemné podzimní procházky. Často tak získáte plody různých druhů šípkového keře, které se od sebe mohou mírně lišit svou chutí. Co bude chybět jednomu, můžete do vašeho košíku přinést druhý. Některé plody jsou sladší, jiné spíš trpké.
Sušení
Šípky můžete po sběru zpracovat různými způsoby, ale pro dlouhodobé uskladnění je vhodné je usušit. Sušené šípky můžete ponechat uskladněné třeba po celý rok. Ideální je sušení na slunci. Je pomalé a šípky tak neztratí mnoho z obsažených vitaminů. Nevýhodou tohoto zpracování je větší náchylnost šípků k chytání plísně, pokud nejsou šípky sušeny v ideálních podmínkách. Méně vhodné, zato ale výrazně rychlejší je sušení šípků v sušárně nebo v troubě. Sušte opatrně. Teplota sušení by neměla přesáhnout 50 °C. Zde platí, stejně jako při dalších zpracováních, že čím větší je teplota, tím větší je ztráta vitaminů.
Uskladnění
Dokonale vysušené plody můžete uskladnit různě. Použijte sklenice, dózy nebo třeba papírové sáčky. Naplnění nádoby uchovejte v suchu. Prodyšné obaly jsou vhodné i pro plody, u nichž si nejsme jisti, zda jejich vysušení už je dokonalé. Použít můžete textilní pytlíky se šňůrkou pro zavěšení. Pokud je pověsíte na suché místo v bytě, mohou být nejen užitečnými, ale pohlednými bytovými doplňky. Ze sušených šípků můžete odebírat plody po celou zimu, drcené se hodí zejména pro přípravu výtečného čaje.