Jak žít bez odpadu – ZERO WASTE

Na tom, že dnešní doba je plná odpadu se velké množství populace na světě shodne. Udělat ale něco pro to, aby tomu tak nebylo, to už dokáže málokdo. Odpad plastový, papírový, hliníkový atd. Proč kupovat zeleninu a ovoce v plastových sáčcích, rohlíky a chleba dávat do ,,igeliťáků“, vody a limonády kupovat v PET lahvích? Ve výčtu zbytečného odpadu by se dalo pokračovat donekonečna.

Ti uvědomělí a zodpovědní svůj odpad třídí na sklo (barevné a bílé), plast, papír a kovy. Ti ještě uvědomělejší se snaží žít svůj život ve stylu ZERO WASTE neboli bez odpadu.

Co je vlastně ZERO WASTE? 

Jedná se o životní styl, při kterém se snaží vyprodukovat co nejméně (nejlépe žádný) odpadu. Potraviny a ostatní potřebné věci tedy kupuje bez obalu, do vlastních připravených nádob nebo v obalech, které může dále zužitkovat.

Jakých 5 zásad při ZERO WASTE dodržovat? 

1. Zamítnout  – Uspořádat si, zda to, co se chystáme nakoupit či jinak pořídit skutečně potřebujeme nebo pouze chceme.

2. Zredukovat – To, co skutečně potřebujeme nekupujme zbytečně do zásoby, ale vezměme jen tolik, kolik opravdu využijeme.

3. Zužitkovat – Po spotřebování toho, co jsme nemohli zamítnout a zredukovat, využijme co největší procento vzniklého    odpadu

4. Zrecyklovat – Pokud nelze zamítnout, zredukovat či zužitkovat, potom recyklujme

5. Zkompostovat – Co z přírody vzešlo, do přírody se navrátí.

Těchto 5Z a mnohem více o životě ZERO WASTE naleznete např. v knize Domácnost bez odpadu Bey Johnson, kterou v čechách vydalo nakladatelství Peoplecomm.

Dá se žít bez odpadu na 100% ?

Nic a nikdo na světě není dokonalé. Proto ani bez odpadu se nedá žit na 100%. Vždy se najde nějaká maličkost, kterou bez obalu jednoduše neseženete. Důležité je ale vědomí, že pro život bez odpadu děláte maximum.

Jak začít?

Pro začátek zkuste vyměnit papírové a igelitové tašky za ty látkové. Ty nejobyčejnější seženete už za pár korun. Na trhu jsou ale i dražší ,,kousky“, které mohou posloužit i jako stylový módní doplněk. Záleží jen na vás, co od tašky očekáváte.
Nejen celý nákup, ale i jeho jednotlivé části můžete nakupovat mnohem ekologičtěji. Bavlněný sáček na pečivo pořídíte cca za 60 – 80Kč. Jednoduše naberete pečivo, jako vždy a na pokladním páse sáček necháte pootevřený, aby pokladní zřetelně viděla, co obsahuje, nahlásíte počet kusů a je to.
Stejně tak lze postupovat i u ovoce a zeleniny, kdy se pro změnu používají sáčky síťované.

Kávu si můžete v kavárnách místo do plastového kelímku nechat udělat např. do vlastního termohrnku, limonády kupovat ve skleněných lahvích. Výčet možností, jak se chovat ekologičtěji může být tak dlouhý, jak si jej sami uděláte.