Zaručený návod, jak se zbavit octomilek

Přemnožily se Vám v kuchyni octomilky? Připravili jsme pro Vás pár vychytávek, jak se jich co nejrychleji zbavit. Nejdříve se s nimi seznámíme. Měli byste vědět, že není octomilka jako octomilka. Existuje dokonce více než 1000 druhů tohoto nepříjemného hmyzu.Octomilky milují přezrálé ovoce např. banány, odtud se také rozšířil lidový název ovocná muška. Není to ale pouze ovoce, které je láká. Jsou to také sladké nápoje, mošty, pivo i víno. Tento hmyz může mít různé zbarvení a jedná o čeleď dvoukřídlou. Každá hospodyňka se s ní v domácnosti setkala a ví, jak je obtížné se těchto vetřelců zbavit.

Jak na ně

Existuje několik zaručených návodů a rad, jak nepříjemného návštěvníka z bytu vypudit. Protože si octomilky lebedí právě na přezrálém ovoci, můžeme jim nastražit malou návnadu do domácí pasti. Necháme na talíři kousek přezrálého ovoce, které pečlivě přikryjeme potravinářskou folií. Nesmíme zapomenout udělat do folie malé otvory, aby měla muška snadný přístup k ovoci. Výhodou je, že se z nastražené pasti jen těžko dostane ven. Pro octomilky je vůně ovoce největším lákadlem. Nemusíte se obávat, že vajíčka octomilek jsou na každém ovoci, které běžně sníte. Dávají přednost hnijícímu ovoci, které je již nepoživatelné. Mušky je i přes to považují za nejlepší lahůdku na světě. Hubení mušek neodkládejte. Nevýhodou je, že se opravdu rychle množí.

Přírodní cestou, nebo chemií?

Jakou metodu hubení mušek si zvolíte, záleží jen na Vás. Další alternativou jsou přípravky, které se dají sehnat v každé větší lékárně. Výběr je široký a k dispozici je hned několik druhů přípravků. V drogerii jsou dražší i levnější varianty rozmezí od 40 do 300 Kč. Nejrozšířenější jsou lapače octomilek, lepicí pásky k zapíchnutí do květináče, nebo profesionální pasti na octomilky.

Octomilky se vyskytovaly již v době našich babiček, které neměly možnost navštívit obchod a koupit si speciální pasti. Sahaly tedy po přírodních bylinkách a kořeních, které mohly mušky vypudit.  Vhodným kořením byl hřebíček, jeho vůně působily na mušky jako nepříjemný odér. Po hřebíčku zůstala příjemná vůně, která se bytem linula ještě několik dní.

Všem ale hřebíček nemusí vonět a tak lze přistoupit k drastičtějšímu způsobu hubení chemickou cestou. Chemické prostředky jsou vhodné do pokojů, kde nemanipulujete s potravinami. Do kuchyně tedy nejsou moc vhodné, nebo musíte být obzvlášť opatrní.

Vysavač a jeho využití v domácnosti zná každá hospodyňka. Určitě ale nevíte, že jím můžete pár desítek mušek vysát a snížit tím počet mušek. Pro nadšené pěstitele květin a milovníky masožravých rostlin je hubení octomilek snadnější. Masožravé květiny umístí do kuchyně a octomilky zmizí do pár dní.

Výborným trikem může být i využití esenciálních olejů s citrusovou vůní. K zakoupení jsou v drogerii, květinářství a vyjdou na pár desítek korun. Využít se dá také výrazný eukalyptus.

Marně pátráte, jak se k Vám vůbec dostaly? Není to tak složité. Přinesli jste si je domů se zakoupeným ovocem přímo z obchodu, nebo přilétly oknem. Rozmnožují se velmi rychle a stačí pár malých vajíček a máte zamořenou celou kuchyň. Octomilce trvá pouze 5 dní, než se z larvy vylíhne.

Nejlepší volbou je prevence

Nejúčinnějším prostředkem, jak se Vám doma mušky neobjeví je prevence. Stačí dodržet pár pravidel a octomilky se k Vám vůbec nedostanou. V obchodě si vybírejte pouze čerstvé ovoce, které nenese žádné známky začínající plísně. Ovoce na míse pravidelně kontrolujte a nahnilé kusy ihned vyhoďte do koše. S vynesením koše nezahálejte a raději s ním jděte ihned. Koš udržujte v čistotě. Octomilky nemusí lpět pouze na ovoci, ukryt mohou mít v odpadu. Doporučujeme odpad pravidelně čistit. Na kuchyňské lince nenechávejte volně stát otevřené sirupy, víno, nebo jiný sladký či kvašený nápoj. Ovoce i lahve může uskladnit v lednici a octomilky nemají šanci.