Co s probouzejícími se klíšťaty? Buďme obezřetní, ale nepanikařme

S nástupem jara se všichni těšíme na čas strávený venku s rodinou a přáteli. Pokud jsme však rodiče malých dětí, začneme mnohem intenzivněji vnímat všechny zprávy o zvyšující se aktivitě klíšťat a možných rizicích. Brzy pak nabudeme dojmu, že by bylo jistější snad zůstat doma nebo se obloukem vyhýbat veškeré zeleni.

Přiměřená opatrnost před klíšťaty je jistě na místě a není dobré jí bagatelizovat, ale pokud dodržíte několik jednoduchých opatření, můžete si následující měsíce vychutnat bez zbytečných obav.

Jak tedy minimalizovat možná rizika a naplno si užít venkovních aktivit?

Udržujte krátce posečený trávník

Jestli máte vlastní zahradu, na které trávíte většinu času, je tato rada velmi snadno splnitelná, pokud tedy člověk překoná svou pohodlnost. Klíšťata mají ráda delší trávu, udržuje se v ní větší vlhkost a nejsou vystavena přímému slunci. V krátkém porostu se vyskytují jen výjimečně, a proto udržujte trávník skutečně velmi krátce posečen.

Používejte repelent nebo repelentní náramek

Přípravků proti klíšťatům a bodavému hmyzu je na trhu celá řada, a to s velmi dobrou účinností. Repelent můžete aplikovat na kůži, oděv nebo také na deku, kterou máte v plánu si rozložit na louce nebo u vodu. Repelenty můžete využít pro ochranu i těch nejmenších dětí, které mají speciální šetrné složení. V lékárnách i drogeriích jsou dostupné rovněž repelentní náramky, ty jsou pro děti také vhodné, jen je tedy nesmí olizovat, takže nejmenším miminkům se dají připnout třeba na kočárek. Náramky jsou určitě skvělou volbou pro děti na tábor, školu v přírodě, sportovní soustředění či celodenní výlety (nemusíte opakovaně aplikovat repelent).

Očkování

Neopomenutelnou možností je samozřejmě také očkování. To lze provést od dětí od jednoho roku věku. Někteří lékaři se však přiklánějí k variantě očkování až od tří let, kdy mají děti za sebou již běžná očkování. Ochranný účinek nastupuje po druhé dávce. Ta se aplikuje zhruba po jednom až třech měsících od první dávky.

Po návratu z přírody pečlivá kontrola

Po návratu, než se z dětmi uložíte k odpočinku, sundejte oblečení a pečlivě zkontrolujte celé tělo i hlavu a vlasy. Nezapomínejte na třísla, podpaží, podkolenní jamky a pupík, zde se přirozeně potíme a to mají klíšťata ráda.

Klíště vyndejte

Přisáté klíště prostě hned vyndejte. Nečekejte na to, až se manžel, manželka, dědeček, soused nebo kdokoliv jiný dostaví a udělá to za vás. Není to nic složitého a stačí k tomu úplně obyčejná pinzeta, kterou tu potvoru pevně uchopíte a vytáhnete. Následně místo ošetřete dezinfekcí. Nezoufejte, pokud se vám nepodaří odstranit celé klíště i s kusadly, ta sama o sobě nákazu nepřenáší a tělo si s nimi poradí. Vyndané klíště nemusíte nutně umlátit cihlou, zapálit a ostatky zakopat několik metrů pod zem, ale je dobré s ním zacházet jako s potenciálně infekčním.

Sledujte místo, ve kterém bylo klíště zakousnuto

Červený flek, malá boulička i svědění jsou normální. Pokud se skvrna zvětší nebo začne od středu blednout, kontaktujte pro jistotu lékaře. Ten s vámi vše zkonzultuje a případně provede potřebné testy.