Chcete mít lepší spánek?

Máte problém večer usnout nebo se v průběhu noci budíte? Jste pak celý den unavení a malátní? Chcete s tím něco udělat? Některé poruchy spánku mohou mít mnohem závažnější důvody, nicméně zkusit se musí všechno a třeba jen malá změna vám může pomoci k tomu, abyste spali jako miminka. Pojďme se podívat na pár typů a triků, jak zlepšit svůj spánek a získat zpět svou energii do života.

Naučte se počítat

Nejprve se zaměřte na délku času, kterou máte na spánek naplánovanou. Ta by měla být dělitelná hodinou a půl. Ideální je spát sedm a půl hodiny, při kterých tělo projde všemi pěti spánkovými stádii, a tudíž je plně připravené na probuzení. Stanovte si tedy čas, ve který musíte vstávat, a odečtěte sedm a půl hodiny. V tu dobu byste měli usínat. Pokud však v tento čas nestihnete jít do postele, je mnohem lepší počkat další hodinu a půl a jít spát až na začátku dalšího cyklu. Pro vaše tělo je to mnohem vhodnější řešení než jít spát například uprostřed cyklu, stejně jako se v něm probudit.

Nastavte si v pokoji příjemnou teplotu

Pokojová teplota by během spánku měla mít 15 – 19 stupňů. A ptáte se proč? Naše tělo automaticky snižuje tělesnou teplotu, aby se připravilo na spaní. Nižší pokojová teplota nám tak může napomoci k tomuto procesu a nejen k němu. I v noci tělo potřebuje vhodné prostředí pro hluboký spánek, ale i pro fázi, ve které sníme. Asi znáte ten nepříjemný pocit, kdy se v noci vzbudíte vedrem a nemůžete usnout. Takové prostředí pro tělo není příjemné, a tak ani spánek v něm nemůže být kvalitní. Před spaním si vyvětrejte a ujistěte se, že vaše topení nejede na plné obrátky.

Zvenčí, ale i zevnitř

Správná teplota těla pak souvisí i s jídlem, které konzumujete navečer před spaním. Pokud se nacpete kupou tuku, cukru nebo kofeinu, vaše tělo bude mít spoustu práce s trávením či odbouráváním a vaše tělesná teplota stoupne, což, jak už víme, není ideální pro kvalitní spánek. Naopak doporučovanými potravinami jsou banány, teplé mléko s medem, oříšky, semínka či ovesná kaše. Nicméně nebojte se experimentovat a zkoušet. Každý si musí přijít na to své. Dejte šanci i uklidňujícím bylinným čajům, které dnes najdete běžně v obchodech.

Nejen ticho léčí

Ticho je pro kvalitní spánek nepostradatelné. Pokud jste v noci často buzeni různými zvuky, využijte ucpávek do uší. Nicméně neméně důležitým faktorem je tma. Zajistěte, aby vás večer, v noci, ani ráno nic nerušilo. To platí jak pro světlo zvenčí, tak i všechny displeje a jiná světýlka v pokoji. Jen malé vyrušení může ošálit váš mozek, který si splete den a noc, a přestane tak produkovat melatonin – hormon, který podporuje zdravý a kvalitní spánek. Využít můžete samozřejmě i nočních masek, které vám zaručí tmu jako v pytli.

Vypněte hlavu

Nezáleží na tom, jak kvalitní bude vaše matrace nebo jak tmavá bude vaše místnost. Pokud se vám hlavou honí milion myšlenek ohledně práce, rodiny a dalších věcí, váš spánek nikdy nebude stoprocentní. Není to ale jen tak. Napomoci vám k tomu může pár minut meditace, horká vana, bylinné olejíčky či četba. Nenastane to však ze dne na den, ale postupně se můžete naučit připravit tělo na noc tak, aby bylo schopné samo vypnout a nechat starosti na druhý den. Příprava na noc se pak pojí i se sledováním všemožných obrazovek těsně před spaním. Vypnutí elektronických zařízení alespoň hodinu před ulehnutím je základ pro zdravý spánek.

Trpělivost na prvním místě

Správný a klidný spánek je běh na dlouhou trať. Jde však o jeden z klíčových faktorů, který ovlivňuje kvalitu našeho života, a tak stojí za to, o něj pečovat. Zamyslete se nad svými večerními návyky a postupně se je pokuste změnit či poupravit. Buďte trpělivý a uvidíte, že to za to úsilí stálo!