Jak si najít brigádu na léto?

Přestože středoškolští i vysokoškolští studenti často dostávají v průběhu roku kapesné od rodičů, babiček či tetiček, naprostá většina z nich se potýká především před letními prázdninami s nedostatkem finančních prostředků, kterými by financovali své koníčky, zájmy, výlety apod. Spousta studentů se navíc po prvotních oslavách konce školního roku či semestru začne nudit. Jak si s touhle situací poradit? Ideálně si najít letní brigádu!

Kde a s kým?

Ještě než začnete brigádu hledat, je důležité si uvědomit, kde ji chcete vykonávat. Všeobecně lépe placené brigády jsou ve větších městech a jejich okolí. Pokud bydlíte v Praze, Brně, Plzni nebo Ostravě, máte téměř vyhráno. Jestliže bydlíte v malém městečku či vesnici, jistě si můžete brigádu najít i zde, ale možná pro vás bude výhodnější obětovat prvotní investici a sehnat si na léto bydlení u příbuzných či kamarádů ve větším městě nebo každý den dojíždět. V posledních letech je navíc stále oblíbenější „vyjet“ na brigádu do zahraničí – nejlépe do přímořské destinace, kde se po práci opálíte, vykoupete se v moři nebo cestujete. Vše se také odvíjí od toho, jestli chcete „brigádničit“ sám nebo s jedním či více kamarády. Trochu jiné možnosti mají studenti od 15 do 18 let a plnoletí.

Internet a sociální sítě poradí

Nejčastějším způsobem, jak takovou brigádu sehnat, je podívat se na letní nabídky portálů s volnými pracovními pozicemi. Nabídky letních brigád se tam objevují někdy již na konci zimy nebo na jaře a většinou jsou přesně specifikovány – kdy, kde, jak, za kolik a jakou kvalifikaci požadují. V dnešní době lze také využít sociálních sítí (především Facebooku), kde existuje velké množství skupin nabízejících či poptávajících brigády. Jsou zaměřeny buď na konkrétní oblast či město nebo na různé zahraniční destinace. Přes internet lze také vyhledat webové stránky firem a institucí, které před prázdninami vypisují volné brigádní pozice, případně je můžete prostřednictvím emailu či telefonicky kontaktovat sami a zjistit, zda nabízejí volné pozice.

Obcházet a zkoušet…

Pro dnešní generaci je tohle možná už trochu zastaralý způsob shánění brigády, nicméně může být velmi efektivní. Stačí si vyhradit jeden den (nebo dny), během kterého obejdete nejrůznější čerpací stanice, cukrárny, kavárny, restaurace, koupaliště, hrady, zámky apod. Právě tato místa jsou totiž v létě vytíženější a logicky potřebují více personálu. Všeobecně se doporučuje navštívit tato místa klidně již třeba v zimě nebo na začátku jara, kdy mají volné kapacity. S sebou si nezapomeňte stručné CV, jelikož někdy vyžadují předchozí zkušenosti.

Rodina, známí a kamarádi

Budete se možná divit, ale víte, jak lidé přijdou k letní brigádě nejčastěji? Přes své kamarády a rodinné příslušníky! Často se stačí nenápadně zeptat kamaráda, jestli na tom festivalu, kde bude v létě prodávat občerstvení, není ještě jedno volné místo u fritézy. Má-li váš strýc např. stavební firmu, můžete se tam ucházet o místo pomocného dělníka. Maminka na úřadě bude zase možná potřebovat administrativní výpomoc.

Příprava na budoucí zaměstnání

Úplně nejideálnější variantou je najít si brigádu v oboru či firmě nebo instituci, ve které chcete později pracovat. Jestliže inklinujete ke zdravotnictví, spousta nemocnic nabízí místo sanitáře nebo pomocníka i k dlouhodobější spolupráci, nejen té letní. Studujete-li ekonomické obory, můžete zkusit své štěstí a vypomáhat na úřadech nebo u zkušených účetních apod. Dost často se z letní ne úplně skvěle placené (nebo neplacené) stáže může později vyklubat velmi hezky placené dlouhodobé zaměstnání.