Jarní bylinky

Jaro je čas vzniku nového života, proto je to ideální čas pro sázení nových semínek a rostlin. Pokud chcete něčím oživit domácnost, pak květináč s bylinkovým mixem je ideální volba. Při pořizování bylinek máte dvě možnosti – koupit rostlinky nebo nechat vyklíčit semínka, to je sice běh na delší trať, ale přinesou mnohem více radosti, když poprvé vykouknou z hlíny. Na druhou stranu některé byliny je lepší koupit už v květináči – například šalvěj nebo rozmarýn.

Bazalka

Jedná se o velmi vhodnou jarní bylinku, která klíčí ze semínka krásně a zároveň není příliš náročná. Semínka zakoupíte v každém květinářství. Bazalka je výborná do různých jídel, obzvlášť do italské kuchyně – na pizzu či do těstovin. Pokud vám bazalka přeroste, můžete z ní udělat vynikající bazalkové pesto – stačí bazalku spolu s parmezánem, olivovým olejem, solí a pepřem dát do mixéru a máte hotovo.

Řeřicha

Typická jarní bylinka, na kterou nepotřebujete ani květináč ani hlínu. Semínka stačí rozprostřít na vlhčenou vatu a pravidelně zavlažovat. Řeřicha krásně vyklíčí během pár dní a pak už stačí ji jenom sestřihnout a nasypat na chleba nebo třeba přidat do nádivky.

Pažitka

Pažitka je nejen krásnou ozdobou na talíři, ale také velmi chutnou cibulovinou, kterou můžeme nasekat například od polévky či do míchaných vajíček. Další výhodou je vysoký obsah vitaminu C a minerálních látek, které jsou obzvlášť v jarním období velmi důležité. Vzhledem k tomu, že se jedná o cibulovinu, je vhodné koupit si přímo rostlinku.

Medvědí česnek

Pokud bydlíte někde blízko lesa, můžete si zajít nasbírat medvědí česnek. Buďte však ohleduplní k přírodě a nevytrhávejte rostlinu i s kořeny, ale ulomte pouze listy. Je vynikající do studené kuchyně – salátů, pesta či na chleba, neméně dobrý je ale i v teplé kuchyni k různým druhům masa a ryb či do bylinkového másla na brambory.

Máta

Jako přípravu na parné letní dny můžete už na jaře vysadit mátu. Můžete z ní vyrobit vynikající sirup, přidávat ji jen tak do vody s citrónem nebo namíchat do čokoládové zmrzliny.  V zimě si poté můžete udělat uklidňující mátový čaj s medem.

Koriandr

Máte-li rádi asijská jídla, pak je pro vás první volbou určitě koriandr, který se přidává do mnoha receptů například vietnamské či thajské kuchyně. Jarní závitky nebo polévka Pho Bo s doma vypěstovaným koriandrem jsou skutečná lahůdka. Koriandr můžete pěstovat přímo ze semínek a nemusíte se o něj příliš starat, je velmi nenáročný na údržbu.