Jak si vybrat kvalitní olivový olej

Téměř každý, kdo se snaží držet zdravý jídelníček, využívá olivový olej v kuchyni. Jak vybrat ten správný a kvalitní? A proč vůbec začít s užíváním olivového oleje? Na to vše vám zodpovíme v dnešním článku.

Složení ho staví na příčku zdravých olejů

Díky složení mastných kyselin se stává z olivového oleje skvělý zdroj zdravých tuků a řadí se tak mezi potraviny, které jsou doporučovány konzumovat, pokud chcete mít zdravý a vyvážený jídelníček včetně zdravých tuků.

Obsahuje jako mononenasycené mastné kyseliny (MUFA), tak také omega 6 polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). Obě kyseliny snižují například cholesterol.

  • Přínosy mastných kyselin

Mastné kyseliny působí pozitivně na naše zdraví.

Mají pozitivní vliv především na cévy a srdce a mohou být prevencí před kardiovaskulárním onemocněním.

Antioxidanty

Olivový olej je také skvělý zdroj antioxidantů.

A k čemu antioxidanty slouží? Chrání zdravé buňky před volnými radikály a zajišťují tak naše zdraví. Volné radikály si tělo částečně tvoří samo, ale také jejich výskyt podporuje kouření, špatné stravování, špatná psychika, znečištěné ovzduší, apod.

Pokud bychom neměli dostatek antioxidantů, podporuje vznik onemocnění v našem těle. Pro naše zdraví je důležitá rovnováha mezi volnými radikály a antioxidanty, proto je důležité zařazovat potraviny, které jsou silnými antioxidanty, jako například olivový olej.

Dále olivový olej obsahuje

Dále olivový olej obsahuje následující látky, které jsou také prospěšné našemu zdraví.

  • Fytosteroly

Jedná se o rostlinnou formu cholesterolu. Byla studie, kde se zjistilo, že při příjmu 2-3 g fytosterolů během dne se celková hladina cholesterolu snížila o 10 % a hladina LDL cholesterolu dokonce o 10-15 %.

  • Fenolické látky

Působí antioxidačně a mají pozitivní vliv na naše zdraví.

Jaký olivový olej vybrat?

Teď se už dostáváme k hlavnímu bodu tohoto článku, a to tedy jak si vybrat kvalitní olej, a které druhy olivových olejů najdeme.

  • Extra panenský olivový olej

Jedná se o jeden z nejkvalitnějších olejů.

Na přípravu tohoto oleje jsou použity kvalitní olivy a při přípravě se jejich hodnota nijak výrazně neničí. Kouřový bod je 160 stupňů.

  • Panenský olivový olej

Tento olej je o něco méně kvalitní než extra panenský olivový olej, přesto se svým složením staví na přední příčky.

  • Olivový olej složený z rafinovaného oleje

Tento olej je míchaný olej z rafinovaného oleje a z oleje extra panenského nebo panenského. Kouřový bod je 200 stupňů. Kvalitní je o něco méně a najdeme ho také pod názvy jako „pure“ nebo „light“.

  • Olivový olej ze zbytku po lisování oliv

Tento olivový olej je opět míchaný a kouřový bod má při 200 stupních.

Studená a teplá kuchyně

Všechny výše uvedené oleje jsou vhodné na jinou kuchyni.

Extra panenský a panenský olej se hodí spíše do studené kuchyně, čemuž odpovídá také nižší hodnota kouřového bodu.

Druhé dva druhy olejů se hodí spíše na teplé kuchyně a jsou vhodné na přípravu pokrmů smažením, pečením.