Jak na nemoci a prevenci zdraví v bodech

Přečtete za 2 minut(y)

Nemoci řádí v plném proudu a na každého z nás číhá nějaká ta nemoc. Pak už jen záleží na naší imunitě, jak se s ní vypořádá. Spousty okolností neovlivníme, nicméně můžeme dbát na prevenci a alespoň se pokusit některým nemocem vyhnout. V následujícím článku vám představím pár základních rad a typů pro udržení zdraví či zrychlení průběhu nemoci. Upozorňuji však, že jde pouze o základní či doplňková doporučení. Vaše léčba by měla probíhat individuálně po konzultaci s lékařem.

Rady pro udržení zdraví a minimalizaci následků nemoci

  • Kvalitní spánek 7 – 9 hodin (v případě nemoci i déle, spánek i během dne dle potřeby)
  • Snížení stresu (pokud se necítíte fit – snížení fyzické i psychické zátěže, klidový režim)
  • Pitný režim (pokud jsou ústní sliznice hydratované, je méně pravděpodobné, že budou pro nemoc přístupné)
  • Pravidelné větrání či zvlhčování vzduchu (čistý vzduch je lepší než ten plný mikroorganizmů)
  • Pocení (dostaňte škodliviny pryč z těla, uvidíte, že se budete cítit lépe)
  • Návštěva sauny (ne při nemoci, pouze jako prevence)
  • Panák slivovice (vypalte červa! Opět jen jako prevence nebo při mírné nemoci, ne při závažnějším onemocnění)
  • Užívání níže uvedených doplňků stravy na zvýšení imunity

Rady při závažnější nemoci

  • Snížení celkového příjmu potravy (zejména živočišných bílkovin, která zatěžují játra a celý organizmus)
  • Zvýšení příjmu ovoce a zeleniny
    • česnek, cibule – působí protizánětlivě
    • paprika, citrusy – vitamín C
    • zelená zelenina – spousta vitamínů
    • kysané zelí – pomáhá na bolesti v krku, vitamín C
  • Zvýšený pitní režim pro eliminaci toxických látek (především teplé nápoje)
    • čaje z heřmánku, meduňky, podbělu, černého bezu či máty
    • Golden milk – mléko, med, kurkuma, černý pepř, skořice
  • Konzumujte teplé polévky (zeleninový vývar, česnečka…)
  • Užívejte vitamíny a minerální látkypředevším vitamin C (neničí původce infekce, ale přispívá ke snížení závažnosti symptomů)
  • Doplňky stravy pro posílení imunitního systému: echinacea, chlorella, zelený ječmen, spirulina, imunostim
  • Řepík lékařský, kurkuma, zázvor, med – působí protizánětlivě
  • Med, citron a česnek nepřelévejte horkou vodou (ničí se tak prospěšné látky)
  • Med nepoužívejte při kašli, tvoří malé krystalky, které kašel mohou naopak vyvolávat
  • Homeopatika (přírodní léčba) – seženete volně v lékárnách nebo na doporučení homeopata
  • Na chrapot a kašel: vincentka
    • nikdy nešeptejte! (šeptáním hlasivkám mnohem víc ubližujete než při běžné mluvě)
  • Priessnitzův zábal na krk – mokrá studená spodní vrstva přeložena igelitem pro zapaření a zahřívaná teplou suchou horní vrstvou
  • Horká koupel – ponořte celé tělo (včetně končetin) do horké vany (pomáhá při rýmě a zánětu dutin, uvolňuje hleny)
  • Při rýmě – oplachujte opakovaně obličej studenou vodou (má reflexivní účinky), postupně nasávejte nosem převařenou vodu se solí (pozor na koncentraci, soli stačí trochu, abyste nepodráždili sliznici)
  • Při bolesti v krku – kloktejte mírně slanou vodu či vodu se šalvějí nebo tymiánem

Většinu těchto bodů mám osobně vyzkoušených. Záleží na druhu a průběhu nemoci, nicméně tyto obecnější rady jsou vhodné pro skoro každý druh běžných onemocnění. Každý jsme individuální, a tak musíme zkoušet, zkoušet a zkoušet, až přijdeme na to, co nám vyhovuje a pomáhá. Přeji rychlá a bezproblémová uzdravení!