Domácí džus i bez odšťavňovače

Milujete džusy a ovocné šťávy, v domácnosti ale odšťavňovač nemáte? Nevadí!

Mnoho lidí si libuje v džusech či lahodných čerstvých šťávách. Ty z obchodu mohou časem nenaplňovat chuťová očekávání, či vyhovovat vaší peněžence. Džus si lze jednoduše připravit doma. Víte přesně, jaké ingredience používáte a můžete zkoušet nové kombinace přesně podle vaší chuti. Tak pojďme na to!

Budeme potřebovat:

·        Mixér / smoothie maker / či jiný zpracovávač ovoce

·        Sítko

·        Bavlněná látka (tenký ručník, utěrka)

·        Miska

·        Láhev na uchovávání

·        Trychtýř

Ingredience:

·        Ovoce a zelenina dle výběru

·        Voda

Postup:

S výběrem ovoce a zeleniny můžete experimentovat. Pro začátek jsou výborné obyčejné věci jako mrkev, jablka, pomeranče… Naše ovoce oloupeme (v případě, že má slupku), umyjeme pod tekoucí vodu a na prkénku nakrájíme na menší části. Stačí takové, které se vejdou do mixéru.

Pro zpracování můžeme použít stroje jako ponorný mixér, mixér, smoothie maker a další. V případě nouze lze použít i nástroj na šťouchané brambory a krájet vše ručně. Ovoce a zeleninu tedy vhodíme do mixéru a dolijeme do poloviny vodou. Mixujeme, dokud ve směsi nezůstanou žádné větší části.

Sítko položíme přes misku. Látku, přes kterou budeme cedit urovnáme do vnitra sítka a přes ni vlijeme obsah mixéru. Necháme několik minut odstát a překapávat. Poté látku za okraje čistýma rukama uchopíme a můžeme napomoci vymačkávání.

Následně odstraníme sítko a obsah přelijeme z misky za pomoci trychtýře do vyčištěné lahve. V případě potřeby můžeme ještě naředit a dolít vodou. Ideální je uchovávání v lednici, lépe chutná vychlazené.

Suché zbytky ovoce či zeleniny zachycené z látky lze zkompostovat, či dále využít do některého vaření. Zelenina se hodí do polévky, není problém připravit zeleninové a ovocné muffiny nebo sušenky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *