Proč máme po jídle chuť na sladké?

Není to jen cukr! Na sladké jídlo máme chuť, protože vyvolává uvolňování dopaminu, chemického posla dobrých pocitů v mozku. Díky dopaminu se cítíme šťastní, plní energie a soustředění. Když sníme něco sladkého, dopamin zaplaví náš mozek a vyvolá v nás pocity potěšení. Pokud máme chuť na něco sladkého, je pravděpodobné, že máme v těle nízkou hladinu dopaminu. Dopamin se v těle vytváří přirozeně, ale vědci se domnívají, že lidský mozek produkuje méně než poloviční množství dopaminu ve srovnání s primáty, kteří nejsou lidmi. To znamená, že lidé mohou potřebovat více potravy, aby dosáhli stejného opojení. Sladká jídla nám poskytují rychlou dávku dopaminu, což by mohlo vysvětlovat, proč lidé, kteří nejedí dostatek ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků, mají tendenci přejídat se sladkými pochutinami a zpracovanými potravinami. Když tyto druhy potravin konzumujeme, naše tělo produkuje více dopaminu, což pomáhá posílit touhu po jejich opětovné konzumaci. Pokud jsme však již sytí nebo se cítíme malátní, může se stát, že místo po zdravějších variantách, jako je ovoce a zelenina, sáhneme po nezdravém jídle.

1. Receptory sladké chuti

Receptory sladké chuti se nacházejí v ústech a na jazyku. Když se cukr dostane do úst, stimuluje tyto receptory a spustí uvolňování dopaminu, neurotransmiteru, díky kterému se cítíme dobře. Dopamin pak putuje do mozku, kde pomáhá regulovat náladu. Výzkumy ukazují, že lidé, kteří mají vyšší hladinu dopaminu, mají tendenci jíst méně jídla.

2. Chuť na cukr

Chuť na cukr nemusí být způsobena vysokou hladinou dopaminu v mozku, ale spíše nízkou hladinou serotoninu. Serotonin je neurotransmiter, který reguluje náladu a chuť k jídlu. Nízká hladina serotoninu způsobuje úzkost a depresi, takže máte chuť jíst sladké potraviny, abyste se cítili lépe.

3. Hlad

Když máte hlad, vaše tělo uvolňuje hormony zvané ghrelin a leptin. Tyto hormony říkají vašemu žaludku, kolik jídla má očekávat. Pokud jste delší dobu nejedli, vaše tělo si myslí, že potřebujete hodně jídla. Ve skutečnosti vaše tělo produkuje více ghrelinu než obvykle, což způsobuje, že si myslíte, že hladovíte. Chcete-li tomu zabránit, jednoduše jezte něco malého a často v průběhu dne.

4. Porucha příjmu potravy

Pokud se pravidelně přejídáte, můžete mít BED. Lidé s BED se nemusí nutně vždy přejídat, ale často mají pocit, že se v souvislosti s jídlem neovládají. Jejich stravovací návyky jsou nepředvídatelné a mají tendenci se v určitých obdobích přejídat.