Jak rychle usnout? Zkuste metodu 4-7-8

Se spánkem mívají lidé problémy snad odjakživa. V posledních letech spolu s nástupem různých moderních technologií, s navýšením pracovního i osobního stresu pak problémy se spánkem sužují čím dál více lidí. Otázka tak zní celkem jednoduše – Jak rychle usnout?

A ačkoliv tomu nebudete chtít věřit, odpověď je v podstatě stejně jednoduchá, jako samotná otázka. Pokud se vám nedaří usnout, vyzkoušejte metodu zvanou 4-7-8. A proč číslovky? Jsou to časové údaje tří jednoduchých dýchacích úkonů.

Usnout snadno a rychle znamená ovládnout svůj dech

Základem k dobrému usínání je schopnost ovládnout svůj dech. Tedy přesněji řečeno – rytmus svého dechu. A právě tohle vás může metoda 4-7-8 naučit snadno a rychle. Hned si vysvětlíme, jak na to a proč to vlastně funguje.

První číslo, tedy 4, znamená, abychom se snažili před usnutím 4 sekundy pomalu dýchat nosem. Zhruba tři až čtyři pomalé nádechy a výdechy nosem pomalu uklidní rytmus dýchání. Následně na dalších 7 sekund dech zadržíme. A poslední v řadě je osmička. Ta znamená, že máme 8 sekund pomalu vydechovat předtím zadržený dech.

Metodu 4-7-8 párkrát dle potřeby zopakujeme a než se nadějeme, octneme se v říši snů. Ano, tak jednoduché je snadno usnout. Stačí se pouze soustředit na svůj vlastní dech.

A jak metoda usínání vlastně funguje?

Metoda 4-7-8, vedoucí ke zklidnění dechu, není vlastně žádným tajemstvím. A neslouží pouze k lepšímu usínání. Zklidnění dechu pomáhá i k nalezení řešení problému v krizových situací, ke zlepšení koncentrace při plnění náročných úkolů a mnohém dalším. Dobře tuto metodu znají a využívají také jogíni, kterým napomáhá v meditačních cvičeních.

Zklidnění dechu funguje bezvadně. I proto nám pomáhá k lepšímu usínání. Zklidnění dechu má totiž okamžitý vliv na srdeční rytmus, který se automaticky taky zklidní. Tím dojde ke snížení hladiny adrenalinu a dalších povzbuzujících hormonů v krvi a organismus se zklidní jako celek. Zmizí pocity úzkosti, zbytečné starosti i nadbytečný stres.

A udržení klidného dechu tak potom zela úspěšně vede ke snadnějšímu a rychlejšímu usnutí. Ano, jednoduché a přitom velmi účinné. Vyzkoušejte si metodu 4-7-8 sami na sobě večer v posteli a uvidíte sami.