Jak se nenechat využívat

Nejvíce trpí ti lidé, kteří mají dobrou povahu a jsou vychováni v tom, že musí každému vyhovět, pomoct a nikdy nebýt za toho špatného. Avšak svět je drsné místo, které se s nikým nemazlí a stále platí, že přežijí jen ti nejsilnější.

  1.  Naučte se říkat NE

Nemusíte vždy každému vyhovět. Ne, můžete říct komukoliv na cokoli a nikdo vás nemůže nutit vaše rozhodnutí zdůvodňovat.

  1. Nedělejte nic zadarmo

Častým způsobem, jak lidi kolem sebe využívat jsou různé službičky a laskavosti. Dávejte si pozor, komu je prokazujete. Pokud nevidíte žádnou návratnost vaší snahy, nechte si vše do puntíku zaplatit. Vůbec se nemusíte stydět, osoby, které vás takto využívají, také nemají žádný stud.

  1. Na první místo vždy stavějte sebe před ostatními

Žijete svůj život pro sebe, ne pro někoho jiného, ani ostatní nežijí pro vás, ale pro sebe. Buďte si tohoto faktu plně vědomi a vždy upřednostňujte sebe, případně svou rodinu před cizími lidmi. Větu: „Co by na to lidé řekli.“ zcela vytěsněte zde svého života. Jakýkoliv skandál způsobíte, bude se o něm mluvit jen po tu dobu, než někdo způsobí další. A i kdyby ne, vaše soukromí je vaše věc.

  1. Držte se svých názorů a plánů, i když nevyhovují většině

Lidé, kteří se nacházejí kolem vás, vyrostli v určitých standardech, které mohou být pro lidi, vyrůstající v jiném prostředí zcela odlišné. Nenechte si nanutit život, který vám nevyhovuje. Ostatní se jiného způsobu života zpravidla bojí a tak se tvrdošíjně snaží držet toho, co znají. Pokud jste hlava otevřená a baví vás mít svůj životní styl, nenechte se strhnout do všednosti a najděte si přátele, kteří se k vám hodí.

  1. Nastavte si hranice

Vždy si zvolte hranice, co ještě snesete a co ne. Pokud se k vám chová někdo nevhodně a dává vám zcela nemyslitelné návrhy, okamžitě jej odkažte do příslušných mezí. Jsou věci, které si k vám nikdo nesmí dovolit. Urážet vás je naprosto nepřípustné a je absolutně jedno v jaké pozici v hierarchii společnosti se nachází.

  1. Nikdy za nikoho nemluvte

Nejste za nikoho zodpovědní a nemusíte vyřizovat záležitosti, které jsou jemu samému nepříjemné. Jednáte s dospělými a svéprávnými lidmi, kteří jsou povinni se starat o sebe sami. Častým způsobem využívání je, přemluvit druhou osobu, aby něco nepříjemného vyřídila za manipulátora, ten se pak v závětří směje následnému konfliktu. Sdělte každému, kdo po vás bude toto chtít, že nejste jeho tlumočník.

Nedovolte ostatním, aby vaši dobrotu využívali pro své zlé úmysly. Každý je zodpovědný sám za sebe. Když povolíte, situace se vždy zpravidla jen obrátí proti vám.