Proč zařadit zakysané produkty do svého jídelníčku?

Zakysané produkty jsou takové produkty, které vznikly díky kysáním mléka (nebo také podmáslí či smetany) a tím obsahují živé mikroorganismy, které mají pozitivní vliv na náš mikrobiom. Je stále více ověřených studií, které přichází se stejným výsledkem ohledně našich střev a střevního mikrobiomu a to s takovým, že je potřeba se více „starat“ o naše střeva, jedná se takzvaně o druhý mozek a střevní systém má co do činění nejen s nemocemi, ale také s náladou, sportovním výkonem a celkovým zdravím člověka, proto se v dnešním článku zaměříme na jednu z kategorií výživy pro náš střevní mikrobiom – na zakysané produkty.

Zakysané produkty

A jaké produkty patří do této kategorie? Všichni většinou znají kefírové mléko, které ne každému chutná, proto se většinou těmto produktům raději straní. Nyní se však podíváme i na další možné varianty zakysaných výrobků, které Vám možná přijdou na chuť.

Mezi nejznámější patří již zmíněné kefírové mléko, které se ovšem prodává také ochucené a kefír téměř neucítíte (obsahuje však vyšší množství sacharidů, tak pozor na něj ve striktnější dietě). Podobné kefírovému mléku je mléko acidofilní, které je speciální, díky obsahu bakterie Lactobacillus acidophilus. Dalším výrobkem je potom kysané podmáslí, které chutná a vzniká podobně jako kysané mléko, ovšem kysá podmáslí. Na trhu naleznete i další zakysané produkty, které jsou označeny názvem „bifido“ či „bifo“.

A jaké zdravotní benefity mají zakysané produkty?

Jak už bylo zmíněno v úvodu, mají pozitivní vliv na náš střevní mikrobiom a pomáhají s trávením, ovšem to není vše, mají také pozitivní vliv na náš imunitní systém, dodávají organismu vápník, který patří mezi často deficitní minerály (pokud nejste milovníkem mléčných produktů), jód a také vitamíny skupiny B.