Štědrý den se blíží a vy už možná přemýšlíte nad tím, jestli se letos budete držet české tradice, nebo zda zkusíte něco nového. Ryba k Vánocům odjakživa patří. Tato tradice pochází z doby, kdy ryby patřily k nejlevnějšímu masu. Lidé si je mohli sami ulovit, díky tomu se tak podávaly i v chudších rodinách. Nejsnadněji se vždy sháněl kapr. A ten našim Vánocům vévodí dodnes. Mnoha lidem ale nechutná jeho typické aroma, které někdy může trochu připomínat vůni rybníku. Navíc má kapr spoustu kostí. Jaké jiné ryby si můžete na Štědrý večer připravit? Tady jsou typy na skvělé recepty ze tří ryb, které obsahují mnohem méně kostí, jsou chutné a seženete je v každém supermarketu. Odvažte se letos vyzkoušet jednu z nich!
1) Smažený obalovaný platýs
- 2 filety platýse
- 2 vejce velikosti M
- 100 g hladké mouky
- 100 g strouhanky
- sezamová semínka
- sůl, petrželka
Filety platýse dobře očistěte a prosolte. Každý filet pak obalte v trojobalu. Nejdříve v hladké mouce, potom v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Do vajíčka před obalením ještě přisypte sezamová semínka. Obaleného platýse osmažte na rozpáleném oleji. Na smažení je nejlepší řepkový olej nebo olivový olej z pokrutin. Dobře se smaží také na sádle, to se ale k rybě moc nehodí. Až bude platýs osmažený dozlatova, ozdobte filety petrželkou a podávejte je s vychlazeným bramborovým salátem. K platýsovi se doporučuje pít lehké bílé víno ovocné či kořeněné chuti.
2) Pečený losos s citrusy
- 2 filety lososa
- 1 1/2 citronu
- 1 pomeranč
- 1/2 limetky
- sůl, pepř
Lososa nejprve očistěte a poté ho dobře osolte a trochu popřete. Rybí filety uložte do pekáčku a poklaďte na ně plátky omytého citronu a plátky omytého pomeranče. Citrusy kupujte výhradně v bio kvalitě, aby nebyly chemicky ošetřené. Stříkané citrusy totiž mohou ve slupce obsahovat zbytky pesticidů, které by se při pečení snadno dostaly do vašeho jídla. Nakonec vymačkejte polovinu druhého citronu a polovinu limetky. Obě šťávy smíchejte a polijte jimi lososa. Rybu pečte v troubě zhruba 20 minut na 180-200 stupňů. Měla by být měkoučká, ale citrusy nesmí zhořknout. Lososa s citrusy můžete servírovat buď s českým klasickým bramborovým salátem, nebo k němu můžete připravit vídeňský bramborový salát s octovou zálivkou.
3) Pstruh s mandlemi a šlehačkou
- 2 vykuchaní pstruzi
- 100 g másla
- 1 citron a šťáva z něj
- 150 ml smetany ke šlehání
- 60 g loupaných mandlí
- sůl, pepř, kmín
Vykuchané pstruhy ještě očistěte a nechte okapat. Poté je dobře prosolte, jak zvenku, tak zevnitř. Dále je lehce opepřete a přisypte i špetku kmínu. Do pekáčku položte kousky másla, na ně ryby a vše ještě zakapejte citronovou šťávou. Na pánvi rozehřejte zbytek másla a osmahněte na něm loupané plátky mandlí. Chvíli restujte, na závěr přilijte smetanu ke šlehání a dobře promíchejte. Hotovou omáčkou zalijte upečené pstruhy a nechte je ještě pět minutek péct spolu s omáčkou. Podávejte s vařenými, šťouchanými nebo s pečenými bramborami a se salátem z celeru, jablek a ořechů. Večeři zapijte sklenkou šumivého vína.