Došel vám doma kečup, ale do obchodu se vám nechce? Co takhle si jeden vyrobit doma. Nejen, že získáte zdravější verzi, ušetříte, ale také nemusíte nikam jezdit a ještě se zabavíte.
Co budete potřebovat?
- Sůl – 1 lžíce
- Voda – 150 ml
- Bobkový list – 2 ks
- Mletá sladká paprika – 2 lžičky
- Cibule – 1 ks
- Rajčata – 2 kg
- Černý pepř – 10 kuliček
- Cukr – 15 dkg
- Hřebíček – 3 ks
- Ocet – 150 ml
- Nové koření – 5 kuliček
Postup
Do hrnce si připravte zralá rajčata, přidejte na jemno nasekanou cibuli a vše zalijte vodou. Poté přidejte koření, které můžete vložit do varného sáčku a ušetřit si tak lovení koření.
Vše nechte vařit alespoň hodinu, můžete občasně míchat a počkat, až se všechna voda vyvaří.
Po uvaření vyndejte koření a ostatní rozmixujte tyčovým mixérem. Směs propasírujte přes síto a nalijte do uzavíratelných sklenic.
Zavaření sklenic
Teď už zbývá sklenice jen zavařit, aby zůstal kečup poživatelný i po delší době a nezkazil se nám.
Sklenice naplňte 1 cm pod okraj. Pořádně uzavřete, aby víčko dobře těsnilo.
Uzavřené sklenice naskládejte do hrnce s vodou a nechte vařit.
Sklenice nechte vařit 15 až 30 minut, poté sporák vypněte a sklenice opatrně vyndejte. Nechte vychladnout a skladujte.
Dobrou chuť!