Jak vyrobit domácí kečup

Došel vám doma kečup, ale do obchodu se vám nechce? Co takhle si jeden vyrobit doma. Nejen, že získáte zdravější verzi, ušetříte, ale také nemusíte nikam jezdit a ještě se zabavíte.

Co budete potřebovat?

  • Sůl – 1 lžíce
  • Voda – 150 ml
  • Bobkový list – 2 ks
  • Mletá sladká paprika – 2 lžičky
  • Cibule – 1 ks
  • Rajčata – 2 kg
  • Černý pepř – 10 kuliček
  • Cukr – 15 dkg
  • Hřebíček – 3 ks
  • Ocet – 150 ml
  • Nové koření – 5 kuliček

Postup

Do hrnce si připravte zralá rajčata, přidejte na jemno nasekanou cibuli a vše zalijte vodou. Poté přidejte koření, které můžete vložit do varného sáčku a ušetřit si tak lovení koření.

Vše nechte vařit alespoň hodinu, můžete občasně míchat a počkat, až se všechna voda vyvaří.

Po uvaření vyndejte koření a ostatní rozmixujte tyčovým mixérem. Směs propasírujte přes síto a nalijte do uzavíratelných sklenic.

Zavaření sklenic

Teď už zbývá sklenice jen zavařit, aby zůstal kečup poživatelný i po delší době a nezkazil se nám.

Sklenice naplňte 1 cm pod okraj. Pořádně uzavřete, aby víčko dobře těsnilo.

Uzavřené sklenice naskládejte do hrnce s vodou a nechte vařit.

Sklenice nechte vařit 15 až 30 minut, poté sporák vypněte a sklenice opatrně vyndejte. Nechte vychladnout a skladujte.

Dobrou chuť!