Jak správně používat repelent proti klíšťatům?

Jarní počasí láká k vycházkám a piknikům venku. Spolu s probouzející se přírodou se ale probouzí i klíšťata, která mohou v případě, že jsou infikovaná, způsobit vážná onemocnění. Důležité tedy je, aby k přisátí klíštěte vůbec nedošlo. K tomu slouží zejména repelenty dostupné v lékárnách. Co byste o těchto přípravcích měli vědět?

1) Bezpečné zacházení s repelentem

Sprej aplikujte vždy z bezpečné vzdálenosti, alespoň 15 cm od pokožky. Nejlépe venku, abyste ho nevdechovali. Při aplikaci zabraňte vniknutí do očí. Nepoužívejte přípravky s prošlou lhůtou, nejsou účinné. Expirační doba repelentů bývá 2 roky.

2) Na jaké části těla sprej aplikovat

Repelent si nastříkejte především na nohy, důležité je chránit oblasti, které nejsou zakryté oblečením. Často to bývá oblast kolem kotníků. Pokud plánujete ležet na trávě, nebo se proplétat mezi keři, určitě si chraňte i zbytek těla. Nikdy ale nepoužívejte přípravek na obličej! Chcete-li použít repelent na krk, nastříkejte si ho do rukou a těmi pak lehce pomažte oblast kolem krku a hrudníku.

3) Čtěte složení přípravku

Aby ochrana proti klíšťatům fungovala, vyberte si přípravky, které obsahují minimálně 10 % DEET (účinné látky). Repelenty s vyššími procenty, tedy více chrání. Pozor by si ale měli dát lidé s ekzematickou nebo citlivou pokožkou. Chemické složení by jim mohlo způsobit podráždění.

4) Přírodní repelenty

Mnoho lidí dává přednost rostlinným výrobkům před těmi syntetickými. Podle odborníků ale přírodní repelenty účinkují méně spolehlivěji. Pokud se tedy rozhodnete pro ekologičtější variantu ochrany, nanášejte přípravky na pokožku častěji – ideálně každou hodinu či dvě. Tak posílíte jejich účinek. A jaké rostliny v boji proti klíšťatům vítězí? Mezi osvědčené