Výlet do Černobylu pro odvážné

Před několika týdny uvedla televizní stanice HBO svou minisérii Černobyl, která se okamžitě stala hitem a úspěšným seriálovým počinem. Vrátila nás tak do poloviny 80. let a na celou událost pohlíží úhlem pohledu lidí, které katastrofa zasáhla přímo.

 Výlet do Černobylu pro odvážné

Ač se to může zdát neuvěřitelné, z bývalé jaderné elektrárny Černobyl je nyní turistická oblast. Sehnat průvodce a podívat se do těchto míst už dnes není nijak náročné, pořádají se zájezdy, které mají různé programy.

Někdy se dostanete pouze do okolí elektrárny, a podíváte se do dnes už opuštěných míst. Jindy zase můžete absolvovat výlet přímo do samotné elektrárny a podívat se tak zblízka na místo, které se v polovině 80. let málem stalo fatální katastrofou.

Společnosti, které výlety nabízejí, většinou nezajišťují dopravu na Ukrajinu. Tu si musíte zařídit sami, ideálně letem do Kyjeva, odkud už je potom z letiště organizovaný odjezd na prohlídku. Prohlídky jsou s českým průvodcem, takže se nemusíte bát, že byste jistě zajímavému výkladu nerozuměli.

Je to bezpečné?

Oblast Černobylu je v podstatě zamořená na stovky, ne-li tisíce let. Nicméně prohlídky jsou samozřejmě s povolením a tudíž úroveň radiace zde není pro zdraví člověka při krátkém pobytu natolik riziková. Přímo v okolí bývalé elektrárny také stále žijí lidé, kteří si u sebe nosí své vlastní dozimetry. Po absolvování prohlídky také podstoupíte výstupní radiační kontrolu.

Při výletu na sobě musíte mít oblečení, které bude zakrývat celé tělo. Dlouhé rukávy, dlouhé nohavice a uzavřené boty. To je základní pravidlo. Dále pak je nutné držet se pokynů průvodce.

Co všechno lze při výletu vidět?

Zájezd zahrnuje zpravidla návštěvu opuštěného města Pripjať, které bylo v těsně blízkosti elektrárny a několik dní po výbuchu bylo zcela evakuováno, nicméně od roku 2012 platí zákaz vstupu do budov. V okolí se také nachází starý vojenský radar DUGA, jehož vybudování stálo tolik, kolik by stálo vybudování několika jaderných elektráren, ale nebyl vlastně nikdy spuštěn.

Dále pak je možnost podívat se do 2. a 3. bloku elektrárny, a na blok nedostavěný. Některé výlety obsahují i výlet do nově vybudovaného města pro bývalé obyvatele Pripjati.

Záleží jen na vás, jaký druh výletního balíčku zvolíte. Výlet ale určitě není vhodný pro děti a mladistvé do 18 let, ti mají vstup zakázán. Není ani potřeba zařizovat si předem nějaké zvláštní povolení, vše zajistí pořadatelé zájezdu, včetně dozimetrů a dalších ochranných pomůcek. Pokud se tedy nebojíte, a chtěli byste Černobyl vidět na vlastní oči, neváhejte a vydejte se podívat na toto neobvyklé místo.

 Českou alternativou jsou Dukovany

Pokud přeci jen nechcete vážit cestu až na Ukrajinu, nebo máte strach z radiace, ale chtěli byste vidět jadernou elektrárnu a dozvědět se o nich něco víc, můžete navštívit českou jadernou elektrárnu Dukovany. Exkurze do infocentra je zde možné zařídit předem pro skupiny 8 – 48 osob. Menši skupiny mají také šanci, ale je třeba si možnost absolvování exkurze ověřit cca dva dny předem. Navíc jsou tyto exkurze zdarma, a probíhají v podstatě po celý rok. Do provozu elektrárny jsou exkurze možné pouze pro studenty příslušně oborově zaměřených škol. To samozřejmě nemění nic na faktu, že i tak to může být celkem zajímavý zážitek.