Návštěva exekutora? Co vám nesmí zabavit

Exekuce není příjemnou záležitostí pro žádného občana České republiky. Bohužel ne vždy se tomu člověk dokáže vyhnout. V případě, že jste neplnili své finanční závazky byste se na návštěvu exekutorů měli připravit, mohou totiž zajít přes hranici svého zákona. Exekutoři vsází na vaši neznalost, buďte tedy o krok vepředu a zajímejte se o to, co si nesmí v žádném případě odnést s sebou. Budete překvapení, o kolik věci se jedná. V první řadě zachovejte především klid. Situaci už bohužel nevrátíte, pokud tedy nemáte dostatečnou hotovost na vyplácení. Zkuste se pokusit o záchranu toho, co bezesporu patří vám. Pod tímto pojmem se ukrývají předměty, na které exekutoři nesmějí sáhnout.

Životní minimum je stanoveno i tady

Leží vám na stole finanční hotovost, protože se snažíte vyřešit alespoň největší problémy? Po spatření ze strany exekutora částku odebírá a následně vám vystavuje doklad o zaplacení určité jistiny? Braňte se. Životní minimum ze zákona platí i v situaci, kdy vás navštíví exekutor. Musíte se umět ozvat. Nejhorší obranou je mlčenlivost, protože tím dáváte svůj souhlas, že si peníze exekutor může odnést. Pravdou je ovšem to, že by vám měl nechat až dvojnásobek životního minima. Zbytek si vzít může. Vše je o komunikaci a vašich znalostech.

Co dále vám exekutor nesmí zabavit?

Exekutor vám nemůže zabavit o mnoho více věcí, než si vůbec dokážete představit. Mezi další bezpochyby patří zboží, které nemohou kvůli zvláštním předpisům prodat. Jsou jednoduše řečeno nezbytné pro vybavení domácnosti a váš život. Nevíte, co si pod tímto pojmem představit? V pořádku. Do nezbytné výbavy domácnosti se počítá lednička, postel, židle, sporák nebo pračka. Z osobních věcí to je oblečení, spodní prádlo nebo ručníky.

Osobní hodnota a děti

Nemusíte mít obavy, že by se exekuce výrazně dotkla dětí. Je to z toho důvodu, že mezi nezabavitelné věci patří i hračky dítěti. Ty jsou pro jeho rozvoj velmi podstatné, takže vám je exekutor nesebere. To stejné platí o věcech, které pro vás mají osobní hodnotu.