Jak začít běhat a u běhu vydržet?

Běh patří k ideálním sportům. Vhodný je pro začátečníky i pokročilé.  Ne každý se do něj však zamiluje na první pohled. Jak si tedy běh oblíbit, abyste při něm vydrželi a opravdu konečně zhubli?

Proč běh hned nepatří k oblíbeným pohybovým aktivitám?

„Běhat?, tak s tímto na mě nechoď” … asi takhle vypadá reakce většiny lidí, kterým byl běh nabídnut jako ideální sportovní aktivita pro hubnutí. Není se čemu divit. Běh je náročný pro hospodaření s dechem a nejspíš vás při něm začne píchat i v boku. Abyste u něj vydrželi, potřebujete se do běhu zamilovat. Pomoct by vám k tomu měly následující tipy.

1. Pro začátek si nedávejte velké cíle

K nejčastějším důvodům, proč s během hodně lidí sekne patří i příliš velké soustu pro začátek. Jen málokdo se maratoncem rodí, a proto ani vy od sebe nečekejte velké výkony, když jste svou běžeckou obuv nazuli vůbec poprvé.

Pro to, abyste u běhu vydrželi nesmíte vylekat váš mozek. Naordinujte si běh po menších dávkách a my vám zaručujeme, že u něj vydržíte mnohem déle.

2. Do běhu neinvestujte ani korunu

U běhu setrvejte kvůli tomu, že opravdu chcete. V žádném případě by vás do běhu neměla nutit cena vaší běžecké výbavy. Proto, pokud chcete běh vyzkoušet, ale nejste si jistí, že je to sport pro vás, nic drahého si ani nekupujte. Tričko a tepláky má doma každý. Když se vám k tomu podaří sehnat i pár ucházejících sportovních bot, do obchodu se sportovním vybavením ani nemusíte. Teprve časem, až budete do běhu až po uši zamilovaní, si můžete koupit něco opravdu hezkého a drahého.

3. Vyberte si vhodnou dobu pro běh

Běh není jen o pevné vůli a rozhodnutí nazout běžecké boty, nýbrž i o výběru vhodné doby pro běhání. Ostýchavým běžcům, kteří jsou na začátku hodně nesví doporučujeme dobu po setmění. Tma zakryje vše, co budete chtít. Vy se pak budete cítit mnohem uvolněněji. Na co byste však rozhodně neměli zapomínat jsou odrazky a řádné osvětlení. To, že nechcete, aby vás bylo vidět totiž ještě neznamená, že nemusíte být viděni vůbec. Na svou bezpečnost myslete v první řadě.

4. Běhejte v rytmu vašich oblíbených písniček

Jen málokdo u běhu vydrží, když nemá vhodnou motivaci. Tou mohou být vaše oblíbené písničky. Pusťte si je hezky naplno do sluchátek a nechte vaše oblíbené tóny rozproudit běžecké nadšení. Zároveň uvolníte i svou mysl.

5. Pro běh si najděte kamaráda

Největší výhoda běhání ve dvou je v tom, že když se vám nebude chtít, existuje ještě velká pravděpodobnost, že vašemu parťákovi na běh se chtít bude a vás zkrátka přemluví. Při běhu si můžete dost dobře, ač maličko zadýchaně, popovídat.

6. Běhejte spíše sami

Na druhou stranu vás může přítomnost někoho dalšího u běhání rozčilovat. V tom případě běhejte spíše sami. Výhodou bude, že si určíte své vlastní tempo, trasu i styl.

7. Střídejte trasy

Jedna trasa pro běh se zaručeně okouká. Proto trasy střídejte. Běh pro vás bude mnohem zajímavější.

8. Zkuste vydržet alespoň týden

Pokud jste se ještě do běhu nezamilovali, dejte mu ještě šanci. Zkuste u něj vydržet alespoň týden. Ono chvíli trvá, než si vybudujete kondici. Potom bude běhání mnohem příjemnější.