Jak vybrat běžky pro začátečníka

Nalákala vás bohatá nadílka sněhu k procházkám v přírodě? Nebo si říkáte, že letos byste konečně mohli vyrazit na běžky? Ať tak či tak, na běžkách budou vaše zimní treky utíkat jako po másle. Pokud ještě běžky nemáte, je nejvyšší čas pro ně vyrazit, v lednu budou díky výprodejovému šílenství k sehnání o poznání levněji.

Na co se při výběru běžek soustředit a čemu se vyhnout, abychom nesáhli vedle?

Pokud jste začátečník, bude pro vás rozhodně příjemnější učit se jezdit na širších běžkách. Vyhledávejte tedy ty se šířkou 47 mm a více. Platí, že čím širší, tím sice pojedete pomaleji, ale zato budete mít při pohybu větší stabilitu. Užší běžky jsou určeny spíše pro závody a to se nás zatím netýká.

Turistické nebo backcountry lyže?

Dále promyslete, v jakém terénu se budete převážně pohybovat. Plánujete jezdit spíše divokými neupravenými lesními cestami? Jste spíše sváteční lyžař, jehož cílem je kochat se na běžkách okolní krajinou a občasně si přitom zvýšit kondici? Upřednostňujete klasiku před bruslením? Pokud je odpovědí na všechny otázky ano, ideální pro vás budou turistické běžky. Mají širší a měkčí skluznici než ty sportovní a jsou tedy stabilnější. V případě, že plánujete na lyžích vyrazit do horského terénu na kopce s čerstvě napadaným prašanem, vybírejte z kategorie backcountry. Jedná se o velmi odolné robustní lyže s ocelovými hranami, jež budou vašimi spolehlivými průvodci právě do tohoto typu terénu.

Nebo snad šupinové z kategorie fitness?

Před několika lety se na trhu objevily tzv. šupinové lyže. Skluznice tohoto typu běžek jsou opatřeny vylisovanými výstupky ve tvaru šupin, jejichž hlavní funkcí je zaříznout se při odrazu do sněhu a zabránit proklouznutí. Tento typ je ideální, pokud měníte v zimě posilovnu za lesní krajinu, nechcete se v ní pouze pomalu ploužit, ale občas byste si rádi vyjeli trochu svižněji. Šupiny ale nikdy nemažte voskem.

Správná délka lyží…

Při volbě délky lyže si rozmyslete, zda budete jezdit převážně klasicky nebo budete raději na lyžích bruslit. Obecně platí, že lyže na klasiku je dobré volit o trochu delší než lyže na bruslení. Doporučená délka lyží na klasiku je o asi 15 až 30 cm více než je výška lyžaře. Na bruslení naopak kupujeme lyže v délce přibližně rovné výšce lyžaře, maximálně o 10 cm delší. Oblíbené jsou lyže v kategorii kombi nebo univerzál. Jsou určené jak na klasiku, tak na bruslení. Jejich délku volíme podle toho, kterým ze stylů chceme na lyžích převážně jezdit. Pokud budeme jezdit převážně klasiku a občas si zabruslíme, zvolíme délku 15 až 25 cm nad délku postavy. V opačném případě 10 až 20 cm nad délku postavy.

…a hůlek

I volbu jejich délky musíme podřídit plánovanému stylu lyžování. Na rozdíl od lyží platí, že na klasiku budou kratší, na bruslení delší. Pro výběr holí na klasiku platí jednoduché pravidlo. Horní konec hole by se měl nacházet zhruba v polovině mezi podpažím a horní částí ramene. Při výběru hůlek na bruslení byste horní konec hole měli mít přibližně mezi bradou a rty. Při výběru hůlek na turistiku se délkou přibližujeme spíše těm na klasiku. Vyjádřeno čísly hole pro klasiku a turistické výlety by měly mít přibližně o 30 cm méně než výška lyžaře, zato hole určené převážně k bruslení by měly mít méně pouze o 20 cm.