Jak pečovat o mléčné zuby

Růst zoubků může potrápit nejen děti ale i celou jejich rodinu. Kdy se máme na probdělé noci připravit? Kolik těch „mléčňáků“ vlastně je? A máme se o ně starat? Nebo je to vlastně jedno, když stejně vypadnou? Pojďte s námi najít odpovědi na otázky, které se žádnému rodiči nevyhnou.

Čistit, čistit, čistit

„Zuby, pohroma huby,“ říkaly naše babičky. A měly pravdu. Dentální problémy se nevyhnou nikomu z nás. Návštěvy stomatologa nejsou oblíbeným koníčkem snad nikoho. Věda sice pokročila, jenže ceny za implantáty také.

Naše zuby můžeme zachránit jen důsledným čištěním. Ale abychom se vyhnuli problémům v pozdějším věku, měli jsme s důkladnou ústní hygienou začít už v dětství. Nezanedbejme proto alespoň péči o zuby našich potomků.

Jak rostou mléčné zuby

Mléčné zuby rostou postupně. Kdy se objeví a v jakém pořadí, je individuální. Některým dětem zabere měsíce, než se proklubou. U jiných si všimnete, že mají v puse nové perličky, v podstatě náhodou. Někdy se dokonce stane, že se dítě se zuby už narodí.

Obecně ale lze říct, že první se objeví střední řezáky v dolní čelisti kolem šestého měsíce věku. Následují dva střední řezáky a dva postranní řezáky kolem devíti měsíců až jednoho roku. Poté nastává postupná erupce zubů v párech na každé straně, až jich vyroste celkově dvacet – deset v dolní a deset v horní čelisti. Kompletní mléčné zuby by mělo dítě mít ve třech letech. Okolo šestého a sedmého roku věku pak začínají být nahrazovány chrupem trvalým.

Proč pečovat o dětský chrup

Dříve se mělo za to, že o mléčné zuby se starat nemusíme. Snadno se kazí, ale stejně brzy vypadnou.  Dnes už by měli rodiče vědět, že kaz v zubu způsobuje zánět, který se může rozšířit do nervu, a dokonce i do celé čelisti. Hrozí, že i trvalé zuby, které se schovávají pod zkaženými mléčnými, budou poškozené. Ohrožen je zejména zub, který s kazem sousedí, který může být i trvalý, pokud už dítěti narostl.

Mléčné zuby jsou nezbytné k správnému vývoji čelisti. Pokud by musel být zub vytržen, způsobí to nejen dítěti trauma, ale naruší správné prořezání trvalého chrupu. Než aby došlo k tak dramatické situaci, je lepší se jí snažit vyhnout.

S čištěním začněte již, když vykouknou první zoubky. Existují kartáčky už pro děti mezi 0 až 3 roky a zubní pasty na mléčné zuby. Nevadí, když se někdy čištění nezadaří na sto procent, stačí, když to zkusíte. Dítě si má zažít, že zuby se čistí každý den. Správnou techniku se učí postupně, jak nabývá manuální zručnosti třeba až do deseti let. Zuby proto dětem vždycky dočistěte.