Milujete džusy a ovocné šťávy, v domácnosti ale odšťavňovač nemáte? Nevadí!
Mnoho lidí si libuje v džusech či lahodných čerstvých šťávách. Ty z obchodu mohou časem nenaplňovat chuťová očekávání, či vyhovovat vaší peněžence. Džus si lze jednoduše připravit doma. Víte přesně, jaké ingredience používáte a můžete zkoušet nové kombinace přesně podle vaší chuti. Tak pojďme na to!
Budeme potřebovat:
· Mixér / smoothie maker / či jiný zpracovávač ovoce
· Sítko
· Bavlněná látka (tenký ručník, utěrka)
· Miska
· Láhev na uchovávání
· Trychtýř
Ingredience:
· Ovoce a zelenina dle výběru
· Voda
Postup:
S výběrem ovoce a zeleniny můžete experimentovat. Pro začátek jsou výborné obyčejné věci jako mrkev, jablka, pomeranče… Naše ovoce oloupeme (v případě, že má slupku), umyjeme pod tekoucí vodu a na prkénku nakrájíme na menší části. Stačí takové, které se vejdou do mixéru.
Pro zpracování můžeme použít stroje jako ponorný mixér, mixér, smoothie maker a další. V případě nouze lze použít i nástroj na šťouchané brambory a krájet vše ručně. Ovoce a zeleninu tedy vhodíme do mixéru a dolijeme do poloviny vodou. Mixujeme, dokud ve směsi nezůstanou žádné větší části.
Sítko položíme přes misku. Látku, přes kterou budeme cedit urovnáme do vnitra sítka a přes ni vlijeme obsah mixéru. Necháme několik minut odstát a překapávat. Poté látku za okraje čistýma rukama uchopíme a můžeme napomoci vymačkávání.
Následně odstraníme sítko a obsah přelijeme z misky za pomoci trychtýře do vyčištěné lahve. V případě potřeby můžeme ještě naředit a dolít vodou. Ideální je uchovávání v lednici, lépe chutná vychlazené.
Suché zbytky ovoce či zeleniny zachycené z látky lze zkompostovat, či dále využít do některého vaření. Zelenina se hodí do polévky, není problém připravit zeleninové a ovocné muffiny nebo sušenky.