Jak zhubnout? Přestaňte se tolik snažit!

S hubnutím se často pojí pojmy jako pevná vůle, vytrvalost nebo tvrdá dřina. Takové pojmy mohou být pro první chvíle hubnutí motivující. Z dlouhodobého hlediska jsou však spíše děsivé. A jsou také jedním z mnoha důvodů, proč vám hubnutí nejde tak rychle a hladce, jak byste si představovali. Nejspíš víte, kam tím míříme. Dnešní článek se vám bude líbit, protože vám poradíme zvolnit.

Proč je důležité nepřepálit začátek?

Největší chybou na začátku shazování kil, když máte ještě spoustu motivace, je přepálení začátku. Nadchnete se pro posilovnu a chodíte tam každý den. Místo lehčích protahujících cviků zvolíte náročnou hodinovou dřinu. Sjednáte si lekce pilates, ne proto, že vás to baví, nýbrž protože jste četli, že se potom hubne. Ovšem tak velkou změnu jen málokdo ustojí. Uplyne pár dní a nadšení se začne ztrácet. Nejpravděpodobněji se ukáže, že nemáte tolik času, kolik potřebujete. Také přetažené svaly vám vyhlásí stávku. A pak začnete z vašich plánů polevovat. Nejhorší na tom všem je fakt, že vaše hubnoucí plány opět selžou. A vy se budete potýkat s dalším zklamáním. Od tohoto bodu to už máte jen kousek k návratu vyjídání ledničky. Budete si připadat slabí a to přitom zcela zbytečně. Lepší je brát hubnutí pěkně krůček po krůčku.

Jak a proč postupovat krůček po krůčku?

Už jste někdy slyšeli o metodě malých krůčků místo velkých skoků? Jedná se o proslulou japonskou filozofii, jejímž základem je dělat změny po malých krocích, po kouscích. To z toho důvodu, že malý krůček je pro mozek přijatelnější než velký krok. Z velkých a náhlých změn máme přirozeně strach. Ovšem když velkou změnu rozkouskujeme do jednotlivých malých kroků a postupů, bát se přestaneme a zvýšíme šanci na dosažení cíle.

Jak tohle vypadá v praxi? Namísto plánu „musím zhubnout 10 kilo”, si řeknete, „zhubnu kilo nebo dvě”. Místo plánování cvičení na celý měsíc si řeknete, zacvičím si teď, popřípadě dnes budu cvičit. Vidíte ten rozdíl? Dodržet plán pro odpolední cvičení nebude vůbec těžké. Ale dodržet plán pro celý měsíc. Tam už mohou nastat komplikace.

Co rozhodně nenechávat období „až zhubnu”?

Hubnutí je také hodně o psychice. Jestliže se budete neustále stresovat a hlídat si váhu, přirozeně vám bude připadat, že neztrácíte ani gram. Už z toho důvodu odborníci doporučují nevážit se každou chvíli. Také když se budete neustále hlídat v tom, co jíte, přirozeně budete mít větší chuť na to zakázané. Proto je lepší uvolnit se a v hubnutí zvolnit.

Doporučujeme vyškrtat z hubnoucích plánů vše, do čeho se musíte dvakrát, třikrát nutit. A nahradit tyto aktivity příjemnějšími. Například nemůžete běhat, protože vás píchá v boku, nahraďte obtěžující běh volnější chůzí.

Také se rozhodně nekupujte o dvě čísla menší oblečení, jak to radí některé magazíny. Naopak hned si kupte to, co se vám líbí ve vaší aktuální velikosti. Také si hned zajděte ke kadeřníkovi či vizážistovi, ne až zhubnete. Zkrátka a dobře užijte si celý proces.

Hubnout se dá i s klidem. Nechte svému tělu čas, kila navíc jste přes noc také nenabrali. Když pro vás změna nebude tak velká a děsivá, hubnutí vám bude přinejmenším sympatické a vy u něj zůstanete.