Proč ochutnat čínskou švestku neboli kaki?

Zejména v období adventu na pultech obchodů narážíme na ovoce, jenž pro mnohé z nás není tak známé. Jedná se o plod tomelu japonského – kaki. Toto je často nazýváno jako „pokrm bohů“ a v zimním období je dováženo především ze Španělska. Avšak věděli jste, že je možné plody tomelu sklízet i v našich podmínkách?

Šťavnaté exotické ovoce

Kaki nese hned několik názvů jako například korejské mango, medové ovoce či právě čínská švestka. Jak již bylo zmíněno, toto ovoce je plodem stromu, který se nazývá tomel japonský. Plody jsou nejchutnější, když dosáhnou své zralosti. Jak poznáme, že je kaki dostatečně zralé? Takový plod je mírně měkký, sytě oranžový a nemá žádné flíčky či otlačeniny.

Lze pěstovat i v Česku

Pro správný růst tomelu je vhodné rostlinu umístit na slunné místo s tím, že by měla stát nejlépe u stěny domu, aby byla chráněna proti větru. Rostlinu pravidelně zavlažujeme a hnojíme.Co se týká vhodné půdy pro pěstování této rostliny, tak za tuto je označována půda propustná. Při koupi rostliny je nutno si dávat pozor na informaci, zda kupujeme tomel samosprašný či budeme potřebovat samčí a samičí rostlinu.

Kdy se dočkáme plodů?

Jako většina rostlin tak i tomel japonský začíná plodit nejdříve po 3 letech od vysazení. Rostlina kvete od poloviny května až do poloviny června. Plodů se poté každý rok dočkáme v září až říjnu.

Vitamíny a minerály

Co se týká látek, které jsou důležité pro fungování našeho těla a které kaki obsahuje, pak jsou to vitamíny C, A, E a K, beta – karoten, vápník, hořčík, železo, vláknina, kyselina listová, třísloviny a aminokyseliny.

Využití a účinky na naše zdraví

Toto neodolatelně lesklé oranžové ovoce je nejčastěji využíváno k přímé konzumaci například ke svačinkám anebo k přípravě ovocných salátů a marmelád.

Kaki pozitivně působí na náš metabolismus a imunitní systém. Dále také zmírňuje pocit stresu, nervozity a únavy. Pokud se chceme vyhnout skleróze, kaki nám k tomu pomůže.