Jak smažit bez tuku?

Smažit bez tuku? Zdravá alternativa pro milovníky smažených pochutin!

Tento postup oceníte hlavně během Vánoc a štědrovečerní večeře, ale i během celého roku. Postup je jednodušší, než se zdá. Tak pojďme na to!

Budeme potřebovat:

  • hladká mouka pšeničná
  • vejce
  • sklenici vody či piva
  • tvrdé (světlé) pečivo
  • případně olivový olej
  • maso, které budeme připravovat

Postup:

Nejprve maso očistíme a zbavíme nežádoucích částí. Nakrájíme dle způsobu, jakým chceme podávat. Například na tenké plátky různé velikosti nebo na nudličky.

Do první misky nasypeme mouku. V druhé si přichystáme směs vajíčka a vody. Vejce rozklepneme a začneme lehce rozšlehávat vidličkou. Po chvíli naředíme vodou, můžeme použít i pivo. Jako třetí krok si v mixéru připravíme strouhanku. Lze samozřejmě použít i kupovaná. Tvrdé rohlíky a housky vložíme do mixéru a zpracováváme, dokud nevznikne hrubší prášek.

Maso začneme obalovat nejprve v mouce, ve vajíčku a naposled ve strouhance. Dle potřeby můžeme ještě jednou obalit ve vajíčku a poté ve strouhance. Pokud chceme křupavější výsledek, můžete do strouhanky vmíchat trochu olivového oleje.

Takto obalené maso vyskládáme na plech vystlaný pečícím papírem. Vložíme do předem předehřáté trouby na 200 C. Po chvíli můžeme stáhnout na 180° C. Pečeme přibližně 25 minut, dokud nebude maso uvnitř hotové. Na vrchu se vytvoří zlatavá krusta a můžete podávat!