Nízkokalorické přílohy

Sacharidy v podobě příloh jsou neodmyslitelnou součástí našich hlavních jídel. Ke každému hlavnímu jídlu se běžně servíruje příloha, ať už v podobě rýže, brambor, těstovin nebo třeba chleba nebo rýžových chlebíčků. Veškeré tyto přílohy jsou tvořeny sacharidy. V případě brambor, rýže, rýžových těstovin, celozrnných příloh, luštěnin se jedná o kvalitní zdroje sacharidů a nemusíte se jich bát. Méně kvalitní je například takový obyčejný knedlík, který radíme vyřadit, pokud se chcete stravovat zdravě a nahradit ho zdravější verzí.

Pokud se však budeme bavit o „zdravých“ přílohách, lze je také ještě kaloricky snížit. Pokud se primárně snažíte o úbytek váhy, máte malý kalorický výdej, mohou vám následující tipy pomoci zhubnout.

Přinášíme vám tipy na přílohy, které obsahují snížený obsah sacharidů. 

Zeleninové hranolky

Určitě jste všichni milovníci hranolek, co si ale takhle připravit zdravější formu?

Hranolky můžete připravit z obyčejných brambor, použít minimální množství oleje a místo fritézy využít horkovzdušnou fritézu nebo troubu. Díky sníženému množství oleje ušetříte spoustu kalorií.

Hranolky si lze však připravit také z dalších zdrojů zeleniny, kdy snížíte kalorickou hodnotu a obsah sacharidů ještě více. Z jaké zeleniny si lze hranolky připravit?

  • celer
  • dýně
  • petržel

Těstoviny

Těstoviny můžete také nahradit zeleninou.

Těstoviny volte rýžové nebo celozrnné. Pokud však chcete snížit kalorický příjem můžete si připravit také zeleninové těstoviny.

Využijte cuketu, kterou nastrouhejte na dlouhé nudličky a nechte pár minut povařit. 

Takové cuketové těstoviny mohou být skvělou náhradou za běžné těstoviny nebo si můžete připravit část běžných a část zeleninových a tím opět snížit kalorickou hodnotu jídla.

Kaše

A poslední přílohou, kterou si dnes budeme nahrazovat, bude bramborová kaše.

Pokud jste milovníci kaše a chcete využít k její přípravě brambory, ale chcete si ušetřit kalorie, brambory pouze uvařte a nevyužívejte máslo. Místo běžného mléka využijte rostlinné, které má méně kalorií.

Kaši si však lze také připravit z následující zeleniny.

  • Dýně
  • Hrášek
  • Celer, petržel
  • Batáty

Proč a kdy nahrazovat běžné přílohy?

Berte na vědomí, že omezování jídla na minimum nevede k vysněné postavě. Proto se nemusíte bát sacharidů a s klidným svědomím zařazovat běžné a zdravé přílohy.

Pro hubnutí je důležitý kalorický deficit – menší příjem než výdej kalorií. A právě tyto přílohy mohou nahradit část příloh a snížit tak kalorický příjem. Můžete tak nahradit například večeři. Záleží jen na vás, vašem výdeji, příjmu, preferencích.