Co jíst a pít při ketodietě?

Ketodieta je nízkosacharidová dieta, která může být skvělým způsobem, jak zhubnout a udržet si zdravou váhu. Může se však cítit jako výzva, když se snažíte nalézt správné potraviny pro snížení příjmu sacharidů. Tento typ stravování je založen na nízkém příjmu sacharidů a vyšším příjmu tuků a bílkovin. Tento druh stravování může pomoci získat zdravou váhu, zlepšit zdraví a podpořit trávení.

Jídla při ketodietě se skládají z potravin s vysokým obsahem tuků a nízkým obsahem sacharidů. Mezi tyto potraviny patří libové maso, ryby, vejce, nízkotučné mléčné výrobky, zelenina, ořechy a semínka, tuky a oleje, avokádo a některé druhy ovoce.

Existuje několik způsobů, jak držet ketodietu. Nejčastěji se doporučuje příjem potravy se sníženým obsahem sacharidů na 5-10 % celkového denního příjmu kalorií. Zbytek kalorií by měl být tvořen bílkovinami a tuky.

Ketodieta by měla být vyvážená a zahrnovat potraviny, které jsou bohaté na vitaminy, minerály a zdravé tuky.

Potraviny, které jsou dobré pro ketodietu, zahrnují:

Libové maso: Kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí, králičí a jiné libové maso.

Ryby a mořské plody: Losos, tuňák, sardinky, sleď a další.

Vejce: Vejce jsou bohaté na bílkoviny a jsou dobrým zdrojem železa a vitamínů.

Nízkotučné mléčné výrobky: Jogurt, kysané mléko, tvaroh a sýrové náplně.

Zelenina: Brokolice, špenát, květák, zelí, saláty, zelené fazole a další.

Ořechy a semínka: Mandle, lískové ořechy, sezamová semínka, mák, dýně a další.

Tuky a oleje: Olivový olej, kokosový olej, máslo, avokádo a další.

Ovoce: Avokádo, jahody, maliny, citron a limetka.

Pití je také důležité, protože je nezbytné pro hydrataci a zdravou stravu. Zde jsou některé z nejlepších nápojů, které vám mohou pomoci udržet se na keto dietě.

Káva a čaj: Káva a čaj jsou skvělou volbou pro zahájení dne na keto dietě. Oba jsou bez sacharidů a můžete je dochutit mlékem, smetanou nebo nízkotučným mléčným náhražkou, pokud si přejete.

Ovocné a zeleninové šťávy: Ovocné a zeleninové šťávy jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálů. Přestože jsou zdraví, měli byste se vyhnout šťávám s velkým množstvím cukru. Místo toho se snažte pít čerstvě vymačkané šťávy, které obsahují méně cukru.

Neslazené vody: Voda je nejlepším zdrojem hydratace při keto dietě. Můžete si přidat nějakou chuť, jako je citron nebo limetka, abyste se vyhnuli dehydrataci.

Kombucha: Kombucha je čínský nápoj, který je bohatý na probiotika. Je skvělou volbou pro ty, kteří hledají nápoj, který je nízkosacharidový a má málo kalorií.

Proteinové nápoje: Proteinové nápoje jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají vysoký příjem bílkovin. Vyhněte se však nápojům s vysokým obsahem cukru a upřednostněte ty, které jsou nízkosacharidové.

Keto smoothie: Keto smoothie je skvělou volbou pro zdravou snídani nebo svačinu. Můžete je dělat z mléka, smetany, ořechů, semínek, avokáda, ovocných šťáv a dalších nízkosacharidových potravin.

Nízkotučné mléko: Nízkotučné mléko je skvělou volbou pro ty, kteří hledají nízkosacharidový nápoj plný bílkovin. Můžete ho pít samotné nebo jej přidat do kávy nebo čaje.

Ketodieta může být skvělým způsobem, jak zhubnout a udržet si zdravou váhu. Je důležité však vybírat správné potraviny a nápoje, abyste z ní získali co nejvíce.