Jaký je rozdíl mezi fyzickou a duševní únavou?

Jednoduše řečeno, fyzická únava je vyčerpání vašeho těla po činnostech, jako je cvičení, zatímco duševní únava je spíše duševní vyčerpání způsobené nadměrnou námahou vašich duševních schopností. Ačkoli jsou oba nepříjemné a mohou způsobit pokles výkonu, existují klíčové rozdíly, které je třeba zvážit mezi fyzickou a duševní únavou.

Fyzická únava

Počínaje fyzickou únavou se tento termín obvykle používá k popisu svalové únavy související s nadměrnou námahou během cvičení, práce nebo jiných fyzických aktivit. Tento typ únavy je typicky charakterizován dušností, bolestivostí a celkovým pocitem únavy.

Duševní únava

Na druhé straně, obvykle odkazuje na pocit duševního vyčerpání nebo potíže se zaměřením na něco po delší dobu. Tento typ únavy může být způsoben stresem nebo duševním vyčerpáním z práce, studia nebo jakéhokoli typu činnosti pro řešení problémů. Příznaky duševní únavy mohou zahrnovat pocity zapomnětlivosti, potíže se soustředěním, neklid a obecný pocit, že jste ohromeni.

Jak rozlišovat mezi fyzickou a duševní únavou?

Vzhledem k tomu, že oba mají podobné vlastnosti a mohou způsobit pokles výkonu, může být obtížné rozlišit mezi těmito dvěma. Je důležité věnovat pozornost kontextu, ve kterém pociťujete únavu. Například, pokud se cítíte unavení po náročném tréninku, je to pravděpodobně fyzická únava; pokud se cítíte ohromeni po dlouhém dni v práci, je to pravděpodobně duševní únava. Je důležité si uvědomit, jak se cítíte a kdy v případě potřeby vyhledat pomoc.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc

Pokud máte pocit, že nemůžete zvládnout svou únavu sami, je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Chronická únava, ať už fyzická nebo duševní, může být známkou základních zdravotních stavů, jako je deprese, úzkost, srdeční onemocnění nebo porucha štítné žlázy. Pokud se cítíte ohromeni únavou, obraťte se na svého poskytovatele zdravotní péče, abyste prodiskutovali případné základní problémy.

Jak používat dýchací techniky ke zvládání stresu a únavy

Dýchací cvičení mohou pomoci regulovat nervový systém, zvládat stres a zlepšit celkové duševní zdraví. Výhody cvičení dechových cvičení zahrnují zvýšenou hladinu energie a lepší soustředění a koncentraci.

Druhy dechových cvičení:

Existuje mnoho druhů dechových cvičení, které poskytují různé výhody. Příklady zahrnují:

• Hluboké dýchání: Technika, která zahrnuje dýchání nosem na počet 4, držení na čtyři počty, pak vydechování nosem na 4 počty.
• Dýchání a čtvercové dýchání: technika, která zahrnuje dýchání po dobu 4 počtů, zadržování dechu po dobu 4 počtů, vydechování po dobu 4 počtů, pak odpočinek po dobu 4 počtů.
• Břišní nebo bránicové dýchání: Technika, která zahrnuje zaměření na kontrakci a uvolnění břišních svalů během nádechu a výdechu.

Tipy pro cvičení dechových cvičení

1. Začněte s 1-2 minutami dechových cvičení denně a postupně budujte až 10-15 minut.
2. Praxe v pohodlné poloze. Ať už sedíte, stojíte nebo ležíte, je důležité, abyste se cítili pohodlně.
3. Nastavte si připomenutí. Chcete-li pomoci s konzistencí, nastavte připomenutí po celý den, abyste si nacvičili nějaké dýchání.

Závěrem 

Lze říci, že fyzická a duševní únava jsou dva odlišné pojmy s různými příčinami a důsledky. Ačkoli obojí může vést k poklesu výkonu, je důležité mít na paměti rozdíly mezi těmito dvěma a pochopit, kdy vyhledat pomoc. Konečně, dechová cvičení mohou být skvělým nástrojem, který pomáhá zvládat stres a únavu a pomáhá zlepšit celkové duševní zdraví.