Jak na správný výběr kolečkových bruslí

Blíží se jaro a s ním také venkovní sportování, do kterého se řadí také inline bruslení neboli bruslení na kolečkových bruslích. Kolečkové brusle jsou oblíbeným venkovním sportem, kterým spálíte nejen mnoho kalorií, ale můžete si také skvěle „pokecat“ s kamarádem, který vám pojede po boku, zapracujete na své fyzické kondici a vytrvalosti a rovněž posílíte spodní část těla, protože při jízdě na bruslích zapojujete a posilujete stehna i hýždě. Důležitý je ovšem správný výběr bruslí a proto se v dnešním článku podíváme na toto téma.

Než vyrazíte do obchodu, je důležité si říct, co od bruslení čekáte, kolik financí hodláte utratit, jakou máte nyní fyzickou kondici a jak umíte bruslit a zda budete bruslit po inline stezkách či jinde. Existují totiž různé druhy bruslí – rychlostní brusle, fitness brusle, freestyle brusle a další a každému budou sedět jiné. Proto se zaměříme, jaký typ bruslení je ten váš.

Typy bruslení:

Fitness bruslení – jedná se o nejklasičtější typ bruslení, který využívá většina z vás. Bota brusle je konstruována tak, aby byla co nejpohodlnější a kolečka jsou větší. Tento typ je doporučen široké veřejnosti včetně začátečníků. Fitness bruslení je ideálně na zpevněném povrchu, brusle na fitness bruslení se nehodí na nezpevněné cesty.

Freestyle bruslení – tento typ bruslení je typem do skate parku, kde zařadíte mimo klasickou jízdu také překážky, skoky, jízdu po zábradlí a další vychytávky. Bota na freestyle bruslení je velmi zpevněná a kolečka jsou menší.

Freeride bruslení – jedná se o typ bruslení, který je něco mezi fitness a freestyle bruslením. Hodí se tedy zejména pro začátečníky skate parků nebo klasické bruslaře, který si tu a tam chtějí zkusit nějakou tu parádu. Boty jsou opět pevné, kolečka menší než na fitness bruslení, ale ne tak malé, jako v případě freestyle.

Quad bruslení – na tento typ bruslení se používají dvouřadé brusle, kdy máte čtyři malá kolečka ve dvou řadách za sebou. Kolečka jsou malá, vhodná pouze na zpevněné povrchy a tento typ není vhodný na rychlé bruslení.