Tipy jak si vytvořit dobré návyky

Dodržovat mnoho dobrozvyků a omezit zlozvyky by mělo být cílem každého z nás. Vytvořit s nový, dobrý návyk není nejjednodušší, ovšem pokud se z činnosti stane zvyk či denní rutina, děláte to automaticky a nemusíte vynakládat velké úsilí a energii na danou činnost. Ale jak si takový dobrý návyk vytvořit a udržet? Na tipy a postup se podíváme v tomto článku.

Postup vytvoření návyků

1. Začněte s malými návyky, které spojíte s existujícím zvykem, který máte.

Co je tím myšleno? Uvedu snadný příklad. Pokud máte za cíl vytvořit si návyk posilovat břicho třikrát týdně a třikrát týdně chodíte do posilovny, spojte tyto dva návyky. Dalším příkladem může být nový návyk v podobě večerní péče o pleť, kterou spojíte s čištěním zubů. Důležité je také začít s menšími návyky snáze zvládnutelnými. Splnění určitého návyku Vám přinese radost a pocit uspokojení a dostatečnou energii na zvýšení náročnosti Vašeho nového zvyku.

2. Naučený, malý návyk postupně vylepšujte

Pokud se Vám podařilo zařadit do denní rutiny nový, jednoduchý návyk, je na čase tento zvyk vylepšit a zvýšit jeho náročnost. Například vrátíme-li se k prvnímu příkladu, třikrát týdně navštěvujete posilovnu a po každém tréninku zařazujete také tři série sklapovaček na posílení břišních svalů, nyní je na čase zvýšit objem cviků a zařadit cviky nové na posílení břišního svalstva.

3. Odměňujte se

Odměna za dobře vykonanou práci je pro nás motivací a motorem pro vykonání této činnosti. Za nový návyk, který pravidelně a důsledně vykonáváte se odměňte. Nemusí se jednat o velkou odměnu, je na každém, co ho bude motivovat a těšit. Vybírejte svou odměnu ale důsledně, například není chytré stanovit si odměnu v podobě zmrzliny za dodržování zdravého jídelníčku, v tomto případě je na místě například odměna v podobě nového tílka do posilovny.

4. Nevzdávejte se

Možná se Vám stane, že jeden den vynecháte a máte pocit, že jste zklamali a nemá cenu pokračovat. Nevzdávejte se a následující den je nutné se vrátit zpět do zajetých kolejí vedoucích k novému návyku. Každý občas šlápneme vedle, důležité je však nesejít z cesty dvakrát. Trpělivost a disciplína je k vytvoření nových návyků klíčem, proto zůstaňte trpělivý a věřte si.