Jak se postarat o spokojený spánek miminek

Již v průběhu těhotenství se každá z maminek pustí do nakupování první výbavy pro miminko. Oblečení se vybírá snadno, ale jak správně vybrat postýlku a co bude třeba při koupání?

Pravidla pro výběr postýlky

Každá maminka se jako první zaměří na výběr dětské postýlky. Samotný vzhled není to nejdůležitější. U dětské postýlky se zajímejte o celou řadu detailů. Například zda má možnost polohování roštu. Výborné je, pokud má postýlka kolečka. Ve větším bytě nebo rodinném domě oceníte, že máte miminko stále blízko sebe. Postýlku doplňte o ochranný mantinel a matraci o chránič matrace. Samotný potah matrace by měl být snadno snímatelný s možností praní minimálně na šedesát stupňů. Zpočátku budete mít miminko v horní části postýlky, jakmile si začne stoupat, snížíte rošt do dolní polohy. V prvních týdnech miminko neukládáme do vodorovné polohy a pod matraci se doporučuje umístit monitor dechu. Do vodorovné polohy ukládáme miminko zhruba ve dvou měsících věku, záleží, jak rychle se začne otáčet na bok.

Správně vybraná postýlka:

  • má kvalitní matraci se snímatelným a pratelným potahem,
  • je doplněna o kolečka s možností aretace,
  • rošt je možné polohovat.

Přebalování a koupání

Přebalovací pult si umístěte tam, kde máte poblíž tekoucí vodu. Je vhodné miminko při přebalování omývat pouze tekoucí vodou. Na koupání budete potřebovat vaničku a do vaničky oceníte i koupací podložku, která zajistí, že se vám miminko při koupání nevysmekne. Pro správné nastolení režimu a dobrého spánku je vhodné miminko koupat každý den. Pro miminko budete potřebovat alespoň 6 plen na den, přebalování je velmi časté. Na cesty oceníte vlhčené ubrousky. Po každém přebalování budete miminku natírat zadeček krémem na opruzeniny. Na koupání si pořiďte některý přípravek na dětskou koupel. Na trhu jsou k dostání s použitím na tělo i na vlásky a nemusí se oplachovat. K ošetření pupíku se používá běžný líh, který zakoupíte v lékárně a vatové tyčinky. Po koupeli se miminko natírá slunečnicovým olejem z lékárny nebo mastí pro novorozence. V koupelně nesmí chybět ani kartáček na dětské vlásky a několik kusů látkových bavlněných plen.

První dětská kosmetika:

  • dětské pleny a vlhčené ubrousky (ty používejte pouze na cesty),
  • krém na zadeček,
  • přípravek na dětskou koupel bez nutnosti oplachování,
  • slunečnicový olej,
  • líh,
  • balení vatových čistících čtverců a vatových tyčinek.