Co je lepší – zmrzlina nebo nanuk?

Horké letní počasí láká k osvěžení a nejen děti automaticky sáhnou po nanuku nebo zmrzlině. Co však vybrat? Zastánci nanuků odmítají točenou, naopak příznivci točené odmítají kopečkovou, ovocné zmrzliny považují dospělí za zmražený chemický lektvar, sorbet není moc rozšířený a lidé si ho pletou s ledovou tříští. Která varianta ledové pochoutky je však zdravější a kvalitnější? Mají pravdu zastánci zmrzliny, že nanuk je pouze její karikaturou? Je lepší točená než kopečková?

Záleží na složení

Nezáleží na vzhledu, záleží na složení. Zmrzlina není kvalitnější než nanuk. Na trhu je velké množství nekvalitních zmrzlin i nekvalitních nanuků. Nejdůležitější je složení, které by mělo odpovídat legislativě. Podle složení se rozlišují mražené krémy mléčné s obsahem mléka a mléčného tuku bez přídavku jiných tuků. Dále jsou to smetanové mražené krémy, tvarohové s obsahem jogurtu a tvarohu namísto mléka, mražené krémy s rostlinným tukem, vodové a v neposlední řadě ovocné s 15% ovocnou složkou. Sorbety musí obsahovat dokonce 25 % ovocné složky, vzhledem k množství obsaženého ovoce jsou tedy nejzdravější.

Rostlinné tuky a nekvalitní poleva

Největším problémem u nanuků a zmrzlin jsou rostlinné tuky, velké množství cukru, barviv, aromat, emulgátorů a stabilizátorů. U nanuků bývá šizená i poleva. Naopak u nanuků platí přísnější podmínky pro skladování, rozhodně nejezte nanuky rozměklé nebo znovu zmrzlé. Jaká zmrzlina je tedy nejkvalitnější? Poctivá zmrzlina obsahuje smetanu, mléko, cukry, kvalitní kakao, čokoládu, oříšky nebo jinou ovocnou složku. Z hlediska složení tedy vybírejte zmrzliny nebo nanuky smetanové, mléčné nebo jogurtové. Pokuste se vyhnout výrobkům z rostlinných tuků, kterých je ale bohužel na našem trhu většina.

Nejlepší je domácí

Ledovou pochoutku si lehce můžete vyrobit doma, jen tak budete mít jistotu kvalitních surovin. Nejzdravější variantou, a zároveň snadnou na výrobu, je sorbet. Vyrábí se totiž jen z ovoce, cukru a vody. Sorbet je také vhodným dezertem pro vegany. Komu se nechce vyrábět domácí zmrzlina, musí si najít ověřeného dodavatele nebo výrobce, který nevyrábí šizenou. A to se týká stejně nanuků jako zmrzliny, točené i kopečkové. U nanuků budete mít výběr toho nejlepšího snazší díky etiketám, které uvádějí přesné složení. U točené nebo kopečkové bude výběr těžší, ale nebojte se při hledání té nejlepší zeptat prodejce na složení. Ti poctiví s tím nebudou mít problém, u těch ostatních si zmrzlinu raději nekupujte.