Jak ušetřit při nákupu oblečení

Nákup oblečení patří pro mnohé k velmi často opakovaným aktivitám, které se negativně promítají do jejich rozpočtu. Ačkoliv je jistě nutné investovat do oblečení určitou část peněz, můžete při jeho nákupu výrazně ušetřit, pokud se budete držet jednoduchých zásad. V následujícím článku se podíváme na několik tipů, jak se kvalitně a stylově ošatit a nezruinovat přitom váš rozpočet.

Nekupujte nejlevnější oblečení

Pokud chcete ušetřit za oblečení, vašim prvním nápadem bude pravděpodobně nákup toho nejlevnějšího, co je k sehnání. Bohužel tento postup nebývá nejlepším řešením. Když totiž nakoupíte oblečení z nekvalitních materiálů, může se velmi snadno poškodit. Seprání barvy, „žmolkování“ nebo nepříjemný materiál jsou aspekty, které by vás měly od koupě levných verzí nebo dokonce padělků rozhodně odradit. Snažte se myslet udržitelně a nakupovat oblečení, které vám nějakou dobu vydrží.

Porovnávejte nabídky

V momentě, kdy máte vybraný určitý kus oblečení, zaměřte se na více nabídek tohoto produktu. Především při nákupech na internetu platí, že jeden model se dá sehnat z několika zdrojů s různými cenami. Pokud tedy věnujete chvíli svého času průzkumu aktuální situace na trhu, můžete ušetřit i desítky procent z pořizovací ceny.

Pokud nakupujete na internetu, myslete na dopravné

Když se rozhodnete pro nákup na internetu, myslete na to, že k ceně vybraného kusu oblečení musíte přičíst ještě náklady za dopravu. Ty jsou v některých případech velmi vysoké a mohou negativním způsobem ovlivnit cenu. Snažte se tedy vybírat obchody, které nabízí buď dopravu zdarma, anebo disponují sítí výdejních míst, kde si můžete objednaný kus zdarma vyzvednout.

Chovejte se k oblečení šetrně

Pokud už máte svůj vysněný kousek u sebe, snažte se k němu chovat co nejšetrněji. Když budete využívat tenisky určené pro vycházkovou chůzi na hráni fotbalu, pravděpodobně vám příliš dlouho nevydrží a budete muset zanedlouho opakovat investici spojenou s nákupem nových. Podobně je tomu i u jiných druhů oblečení.

Důležitou roli hraje také údržba. Snažte se k modelům chovat tak, jak je předepsané od výrobce. Především v otázce praní dodržujte stanovené pokyny.

Využijte nákupů z druhé ruky

Nemusíte nutně navštěvovat lokální second hand obchody. Stačí když se podíváte na internet a zaměříte se na nabídky uživatelů internetových bazarů. Mnoho z nich prodává nové kousky oblečení z důvodu špatné velikosti za ceny, které jsou hluboko pod cenami obchodů. Pokud se však rozhodnete takto nakupovat, buďte velmi obezřetní ohledně padělků a podvodů.

Nakupujte v zahraničí

V zahraničí jsou ceny oblečení obvykle výrazně nižší než v tuzemsku. Díky tomu můžete pořídit i značkové oblečení za velmi zajímavé částky. Pokud bydlíte v pohraničí nebo často cestujete navštivte některé z lokálních obchodů a zkontrolujte místní nabídku.