Jak vybrat sedací soupravu

Sedací souprava nesmí rozhodně chybět v žádném obývacím pokoji bytu či rodinného domu. Většinou slouží pro odpočinek při sledování televize. Některé mohou také sloužit jako plnohodnotná postel, tzv. rozkládací pohovky. Pokud chcete ušetřit za postel, je tato varianta tou ideální.

Než se pustíte do výběru sedací soupravy, je důležité ujasnit si vaše finanční možnosti a účel, pro který sedací souprava bude sloužit. Pokud plánujete na pohovce i spát, dbejte na kvalitu a pohodlí. Další podmínkou, která výrazně omezuje velikost, je prostor našeho obývacího pokoje.

Pohodlí sedací soupravy

Sedací souprava by měla být pohodlná tak „akorát“. To znamená, aby nebyla příliš tvrdá a naopak příliš měkká, což by mohlo znamenat špatné držení těla a poškození zad. Tvrdé sedačky nejsou vhodně pro každodenní spaní, ale spíše pro občasné přespávání návštěv.

Materiál sedačky a domácí zvířátka

S materiálem úzce souvisí i to, jestli máte doma například psa nebo kočku. Každý domácí mazlíček si čas od času najde místo pro odpočinek právě na vaší sedací soupravě. Materiál by měl proto být omyvatelný a snadno čistitelný, aby se na sedačce neobjevovaly skvrny a zaschlá špína, která by nešla odstranit. Možností je využití například potahů, které se dají mnohem lépe čistit a prát.

Materiál potahu

Potah sedačky může být vytvořen z několika různých materiálů. Ne každý materiál je vhodný do domácnosti s dětmi nebo domácími mazlíčky. Dříve se využívala pro potah bavlna. dnes je materiál sedaček vyroben například z mikrovlákna, žinylky nebo kůže. Nejlepší na čištění je mikrovlákno a kůže, které stačí pouze otřít a skvrna je pryč. Naopak žinylka je materiál velmi těžko čistitelný.

Vzhled sedací soupravy

Vzhled je dobré vybírat tak, aby ladil se vzhledem obývacího pokoje. Pokud nevíte jakou barvu vybrat, volte spíše tlumenější barvy.

Typy sedaček

  • Klasické
  • Rohové

Klasické sedačky jsou rovné a vyráběny se dvěma, třemi nebo čtyřmi sedáky. Jedná se o nejpoužívanější typ sedaček, které mohou být i rozkládací a sloužit jako postel. Velmi moderní jsou dnes sedačky rohové. Mohou být buď levostranné, nebo pravostranné. Stejně jako sedačky klasické se dají i rohové rozložit.

Cenová kategorie sedacích souprav

klasické sedací soupravy jsou k dostání běžně do zhruba 10 000 Kč. Dražší jsou samozřejmě sedačky rohové, které mají cenu velmi rozdílnou. Zde záleží na velikosti, materiálů a možnosti rozložení. Cena začíná na zhruba 5 000 Kč a může se vyšplhat například až na 40 000 Kč, kam patří zejména sedačky kožené.