Zázrak jménem cibule

Kuchyňská cibule není jen základním kamenem pro většinu tradičních českých jídel. Je zásobárnou vitamínu C a vitamínů řady B, draslíku, zinku, vápníku a dalších minerálních látek. Má antibakteriální a protiplísňové účinky a umí zatočit s dráždivým kašlem stejně jako s virózou nebo zánětem průdušek. Její silice posilují srdce a kardiovaskulární systém, snižují špatný cholesterol, ovlivňují hustotu kostí, působí na mikroflóru střev, podporují detoxikaci jater. Je přínosem pro diabetiky i pacienty s ledvinovými kameny. Cibule je právem nejen královnou kuchyně, ale i domácí lékárničky.

Přírodní antibiotikum

Dusivý kašel, teploty nebo bolest v krku? Sáhněte po cibuli! Díky látce zvané allicin je cibule stejně jako česnek přírodní antibiotikum. Právě allicin může za nezaměnitelnou cibulovou vůni, leckdo by řekl zápach. A je často i důvodem, proč se lidé syrové cibuli vyhýbají. Dělají velkou chybu. Právě v syrové cibuli je nejvíce prospěšných vitamínů a látek, které se tepelnou úpravou z valné většiny zničí. Co je tedy nejvhodnější pro akutní léčbu? Cibulový sirup, který jednoduše vyrobíte z 1 cibule a medu. Cibuli nakrájejte na kolečka a vložte do skleněné nádoby, zalijte medem a nechte uležet 2 hodiny. Cibule pustí šťávu, sirup sceďte a užívejte 1 lžičku alespoň 4krát denně. Sirup neskladujte, každý den si vyrobte čerstvý.

Zásobárna vitamínů ve všech barvách

Tlačenka s cibulí? Proč ne. Rozhodně v zimních měsících neuděláte chybu. A v létě pár koleček červené cibule do salátu! Vitamíny a minerální látky jsou v bílé, žluté i červené cibuli. Zvlášť červená pro svou jemnou a nasládlou chuť je vhodná do salátů, pomazánek nebo na chlebíčky. Právě díky vitamínům a minerálním látkám je vhodné jíst cibuli často, ideálně každý den a vyhnete se doktorům obloukem. Pro období viróz lze preventivně doporučit cibulový ocet, který si vyrobíte z 1 pokrájené cibule vložené do 1 l jablečného octa spolu s bobkovým listem. Směs necháte uležet v lednici 4 dny a následně scedíte. Dejte si 1 polévkovou lžíci denně do sklenice vody a vypijte.

Na štípance, otoky, akné i bradavice

Cibule umí zázraky nejen vnitřně. V případě bodnutí hmyzem není nic snazšího než přiložit plátek cibule, zmírní se otok i svědění. Otoky a výrony stačí zabalit do cibulového obkladu z pokrájené cibule zabalené v plátnu a na akné je naopak výborná čerstvá šťáva z cibule přímo na postižená místa. Po 20 minutách stačí omýt a opakovat několik dnů za sebou. A trápí vás bradavice? I s těmi si cibule poradí. Naložte cibuli do octa na pár dní, následně přiložte na bradavici a zalepte leukoplastí.

Ještě nemáte cibule dost? Uvařte si cibulovou polévku nebo si doma připravte cibulové chutney! Pochutnáte si a jsou látky jako antioxidant quercetin, které se ani tepelnou úpravou cibule nezničí.